Programa d’activitats hivern 2019

Aquest hivern dediquem les nostres activitats a aproximar-nos a alguns dels reptes globals del medi ambient com són el canvi climàtic, la gestió dels residus i les migracions. Tractarem també la gestió i consum de l’aigua des de diversos punts de vista en el marc del Dia de l’Aigua i el cicle Aiguart.

TOTES LES ACTIVITATS SÓN GRATUÏTES
Cal inscripció prèvia. Inici d’inscripcions:
9 de gener a les 10h

(Les inscripcions realitzades amb anterioritat no seran vàlides)

info@aulambiental.org – Tel: 934 350 547 – online aquí

Descarrega el programa en pdf

gener

 

menjadores

Festa Major de Sant Antoni
MATINAL D’ACTIVITATS

Diumenge 13 de gener a les 11.30 h.

Vine a divertir-te amb les activitats familiars, i construeix una menjadora per ocells amb materials reutilitzats. A l’hivern els va molt bé una petita ajuda per trobar aliment!

Taller obert. Lloc: Mercat de Sant Antoni (c/ Tamarit amb c/ Borrell). Coorganitzat amb Camí Amic.  

 

 

 

222

Festa Major de Sant Antoni
L’HORT AL TEST
Dimecres 16 de gener a les 18 h. 

Enverdeix el teu balcó o terrassa fent-hi un hort urbà. En aquest taller aprendràs les tècniques que necessites per practicar l’agricultura ecològica des del teu balcó.

Lloc: Calàbria 66 (c/ Calàbria, 66). A càrrec d’Educahorts. Coorganitzat amb Horteres de Sant Antoni.

 

 

febrer

 

migrants climatics

TERTÚLIA: 
MIGRANTS CLIMÀTICS, UN REPTE DEL SEGLE XXI
Dimarts 5 de febrer a les 18.30 h. 

Les migracions són fenòmens complexos en què el canvi climàtic se suma a moltes altres problemàtiques socials i ambientals. Ens aproximarem a la realitat dels fluxos migratoris mundials i de les poblacions més vulnerables al canvi climàtic.

A càrrec de Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

 

 

strawss

CINEFÒRUM: 
EL FICMA PRESENTA: STRAWS 
Dilluns 11 de febrer a les 19.30 h.

Fa poc, el vídeo d’una tortuga amb una canyeta de plàstic enganxada al nas es feia viral i iniciava un moviment global contra aquest material plàstic. Straws ens narra la història de les canyetes, i com investigadors, ciutadans i empresaris debaten les possibilitats d’emprendre un mar de canvis.

Lloc: Sala d’actes Centre Cívic Sagrada Família (c/ Provença, 480). Debat posterior amb Yve Ramírez (Ecocosmopolita). Col·labora Centre Cívic Sagrada Família. Dins el cicle ‘Claqueta i acció’.

 

veïns ben vius

TALLER: 
UNS VEÏNS BEN VIUS 
Dimarts 26 de febrer a les 17 h. 

Quan sentim a parlar de biodiversitat potser la relacionem amb indrets exòtics i no sempre som conscients de la que hi ha a la nostra ciutat. Us proposem un taller amb ruta de descoberta per aprendre a identificar la biodiversitat del barri de Sagrada Família. Fins i tot el racó més urbà guarda sorpreses que cal conèixer i protegir!

Taller per adults. Col·labora La Fàbrica del Sol.

 

 

marc

TALLER FAMILIAR: 
ECODISFRESSA’T! 
Dissabte 2 de març a les 11.30 h.

Ens confeccionarem les nostres disfresses amb materials reutilitzats que tothom pot tenir a casa. Ens inspirarem en els elements del cicle de l’aigua, en motiu del Dia Mundial de l’Aigua.

Lloc: Espai 210 (c/ Padilla, 210). A càrrec de Cool Recycling. Col·labora Associació Xarxa Dos Deu.

 

 

 

RUTA: 
EXPLOREM LA HISTÒRIA DEL BARRI AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE 
Dissabte 9 de març a les 11 h.

Com seria una ciutat projectada amb perspectiva de gènere? En motiu del Dia Internacional de la Dona, recorrerem alguns interiors d’illa del barri Sagrada Família per descobrir els personatges que els donen nom, molts d’ells dones. Parlarem del passat i dels canvis que arribaran en un futur, i ens fixarem en els detalls que fan que una ciutat sigui inclusiva.

A càrrec de Globus Vermell. Coorganitzat amb PIAD. Col·labora PC Sagrada Família.  

 

TALLER: 
CONEIXES L’AIGUA QUE BEUS?  
Dimarts 12 de març a les 18.30 h.

Beus aigua envasada, filtrada, o directa de l’aixeta? Parlarem de les diferents opcions de consum d’aigua de beure des del punt de vista ambiental, de salut i preu. Acabarem fent un tast d’aigües a cegues per valorar el gust i l’olor dels diferents tipus d’aigües.

Lloc: AVV Fort Pienc (c/ Alí Bei, 94). Canvi de lloc, nova localització: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (Plaça Fort Pienc, 4). A càrrec d’ISGlobal. Col·labora AVV Fort Pienc. Dins el cicle AiguArt.

 

 

TALLER: 
TREU-TE EL PLÀSTIC DEL CAP  
Dimecres 13 de març  a les 17.30h 

Cada any utilitzem un bilió de bosses de plàstic. Les fem servir només 15 minuts però tardaran en degradar-se milers d’anys. A través de diversos consells i trucs proposarem un canvi d’hàbits per reduir-ne el consum i aconseguir que les generacions futures es trobin amb un món una mica més net.

Lloc: UNAE (c/ Roger de Llúria, 44, 3r 3a). Col·labora UNAE. En motiu del Dia Mundial del Consumidor.

 

 

SORTIDA: 
EL REC COMTAL: LA GRAN SÈQUIA DE BARCELONA  
Dissabte 16 de març a les 10 h.

Resseguint a peu el Rec Comtal coneixerem aquesta interessant infraestructura hidràulica, la seva història i importància en el desenvolupament de la ciutat. Gaudirem d’un entorn natural esplèndid però molt desconegut de la ciutat mentre repassem lectures i poesies que el lloen.

Punt de trobada: estació de Montcada Bifurcació. A càrrec de la Casa de l’Aigua. Dins el cicle AiguArt.

 

 

VISITA: 
LES ENTRANYES DE LA CIUTAT: ELS DIPÒSITS D’AIGÜES PLUVIALS 
Dijous 21 de març a les 10 h. 

Baixarem al subsòl de la ciutat per descobrir una infraestructura clau per evitar inundacions i preservar la qualitat de l’aigua de les platges. Els dipòsits són a més un element clau en la resiliència de les ciutats mediterrànies en front el canvi climàtic.

Punt de trobada: c/Tarragona cantonada c/Diputació. A càrrec del Programa ‘Com Funciona Barcelona?’ Coorganitzat amb La Fàbrica del Sol. Dins el cicle AiguArt.

 

VISITA: LA VALL D’EN JOAN: 
DE DIPÒSIT DE RESIDUS A ESPAI RESTAURAT  

ACTIVITAT ANUL·LADA
Dijous 28 de març a les 8.45 h.

Reflexionarem sobre la gestió de residus mentre realitzem un itinerari per diferents espais que representen la història i evolució del dipòsit.

Punt de trobada: Aula Ambiental Sagrada Família. A càrrec del Programa ‘Compartim un Futur’. Coorganitzat amb l’Aula Ambiental Bosc Turull, la Casa de l’Aigua i Castell de Torre Baró.

 

VISITA: DEPURADORA DE GAVÀ I ESPAI NATURAL DE LA MURTRA 

Dijous 28 de març a les 8.45 h.

La depuració de l’aigua del Llobregat ha permès una millora significativa de la qualitat dels espais naturals, com el de la Murtra, cosa que ha afavorit la presència de flora característica de les zones humides i ofereix zones de refugi i nidificació per a les aus.

Punt de trobada: Aula Ambiental Sagrada Família. A càrrec del Programa ‘Compartim un Futur’. Coorganitzat amb l’Aula Ambiental Bosc Turull, la Casa de l’Aigua i Castell de Torre Baró.

 

altres-activitats

ESTIMAT PLANETA TERRA: CICLE DE CINEMA I MEDI AMBIENT

La Tortuga Roja 
Dilluns 14 de gener a les 20 h.

Història muda d’un home que naufraga en una illa tropical. Sense cap companyia, ha d’aprendre a sobreviure en plena natura salvatge envoltat d’aus, crancs i altres animals marins. Un dia coneix una misteriosa tortuga vermella fora de l’aigua. A partir d’aquest moment, la seva vida canvia per sempre.

 

Bestias del sur salvaje
Dilluns 4 de febrer a les 20 h.

En el Sud del planeta, el nivell de les aigües està pujant vertiginosament i tots els dics s’enfonsen. Al mateix temps, els animals salvatges tornen de les seves tombes. Aquesta és la història d’una nena de sis anys que viu amb el seu pare en un lloc aïllat del món.

 

Rompenieves 
Dilluns 4 de març a les 20 h.

Un fallit experiment per solucionar l’escalfament global va acabar amb la majoria de vida existent al planeta. L’últim tren existent es mou en cercles pel món, amb un motor en moviment perpetu. Els últims supervivents de la Terra s’amunteguen als vagons, dividits en dues classes: l’explotada i la poderosa.

Projeccions a la sala d’actes del Centre Cívic Sagrada Família. En col·laboració amb el CC Sagrada Família.