Programa d’activitats Hivern 2020

capçalera

Aquest hivern abordarem l’emergència climàtica a Barcelona a través de xerrades i tallers que ens donaran eines per aplicar en el nostre dia a dia i al nostre territori. També analitzarem la importància de reformular l’espai públic tenint en compte criteris ambientals i reivindicarem la importància de l’aigua com a sustentadora de vida en motiu del Dia Mundial de l’Aigua.

TOTES LES ACTIVITATS SÓN GRATUÏTES
Cal inscripció prèvia. Inici d’inscripcions:
15 de gener a les 10h

(Les inscripcions realitzades amb anterioritat no seran vàlides)

info@aulambiental.org – Tel: 934 350 547 – online aquí

Descarrega el programa en pdf

gener

CINEFÒRUM:
EL FICMA PRESENTA: HONDAR 2015
Dijous 16 de gener a les 19.30 h. 

Un artista i surfista basc investiga com els plàstics contaminen els oceans.

Lloc: Centre Cívic Fort Pienc (pça/ Fort Pienc, 4).  Coorganitzat amb Centre Cívic Fort Pienc, dins el Cicle Claqueta i acció! Inscripcions a fortpienc@fortpienc.org o 932327827.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festa Major de Sant Antoni
AJUDEM A CUIDAR EL PLANETA JUGANT A JOCS DE TAULA
Divendres 24 de gener a les 16.30 h. 

Descobriu com podem cuidar el planeta, als animals i a les persones jugant als jocs de taula cooperatius més divertits.

Activitat oberta. Lloc: Casal infantil Cotxeres Borrell (c/Viladomat, 2). Coorganitzat amb Casal Infanitl Cotxeres Borrell.

Jocs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festa Major de Sant Antoni
MATINAL D’ACTIVITATS
Diumenge 26 de gener de 12 a 14h.

Concert familiar amb Siamiss djs i taller de construcció de joguines amb materials reutilitzats: deixeu anar la imaginació i creeu noves joguines reciclant materials ja descartats.

Activitat oberta. Lloc: Supercruïlla del c/Borrell cantonada amb c/Parlament. Coorganitzat amb Camí Amic.

 

 

 

 

 

 

febrer

SORTIDA: 
EL DELTA DE LLOBREGAT
Dimarts 4 de febrer a les 9.30 h. 

Per commemorar el Dia Mundial de les Zones Humides anirem en autocar a conèixer el 3r aiguamoll més imoprtant de Catalunya, a tan sols 30 minuts de Barcelona. Visitarem la zona de maresma farcida d’ocells, el fràgil i desconegut ecosistema dunar i els efectes que experimenten degut al canvi climàtic.

Punt de trobada: Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (c/de Garbí, 2). A càrrec de l’AMB. Coorganitzat amb la Casa de l’Aigua, l’Aula ambiental Bosc Turull i el Castell de Torre Baró.

Delta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALLER:
MESURES PER A LA MILLORA ENERGÈTICA DE LA LLAR
Dimarts 4 de febrer a les 19 h. 

En aquest taller veurem els elements a tenir en compte per determinar el grau d’eficiència energètica d’un edifici i descobrir les possibilitats que tenim a l’abast per a  millorar l’eficiència energètica en els interiors dels habitatges, des de la substitució d’instal·lacions a les mesures low cost i ajudes específiques.

Lloc: Centre Cívic Fort Pienc (pça/ Fort Pienc, 4). Coorganitzat amb Centre Cívic Fort Pienc i Biblioteca Fort Pienc, emmarcada dins la Marató per l’Estalvi Energètic. Inscripcions a fortpienc@fortpienc.org o 932327827.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XERRADA – COL·LOQUI: 
LA CONTANIMACIÓ, UN PROBLEMA INVISIBLE
Dimarts 11 de febrer a les 18 h. 

A tots ens agrada viure en un entorn saludable i acollidor. Creus que l’Eixample ho és? Si t’amoïna la qualitat de l’aire i com pot afectar la nostra salut, vine i parlem-ne amb la plataforma de veïns i veïnes Eixample Respira.

A càrrec d’Eixample Respira.

Eixample respira

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    TALLER: 
TREU-TE EL PLÀSTIC DEL CAP
Dijous 13 de febrer a les 17.30 h. 

Cada any utilitzem un bilió de bosses de plàstic que triguen en degradar-se milers d’anys mentre les papereres de les escoles cada dia s’omplen d’embolcalls d’alumini i plàstic, i de brics i canyetes. Quines alternatives tenim per ser una família zero waste? Apunta’t i resoldrem els teus dubtes a través de consells i trucs.

Lloc: Escola Fort Pienc (c/Alí Bei, 75). Coorganitzat amb AMPA Fort Pienc.

Plàstic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALLER FAMILIAR: 
FEM CAIXES NIU PER OCELLS
Divendres 14 de febrer a les 17 h. 

La ciutat alberga molta vida, i degut al canvi climàtic cada vegada més espècies es veuen desplaçades o ho tenen més difícil a l’hora de buscar lloc on refugiar-se i reproduir-se. És per aixó que ajudarem als ocells construint unes originals caixes niu.

Lloc: Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol (Passeig de Salvat Papasseit, 1). Col·labora: Ateneu de Fabricació de la Fabrica del Sol.

Niu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INAUGURACIÓ: 
ELS NOUS JARDINS D’AGUSTÍ CENTELLES
Dissabte 15 de febrer a les 11 h. 

Es troben darrere la Casa Macaya, un espai singular que deixa al descobert la fins ara amagada façana posterior de l’edifici Josep Puig i Cadafalch. Hi haurà activitats familiars i es comptarà amb la presència dels dos fills del reconegut fotoperiodista, qui va aconseguir fama internacional amb les seves imatges de la II República, la Guerra Civil i l’exili als camps d’internament d’Argelès i Bram.

Lloc: Jardins d’Agustí Centelles (c/ Roger de Flor, 191).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUTA: 
DESCOBRINT LES COBERTES VERDES I ELS SEUS BENEFICIS
Dijous 20 de febrer a les 16.30 h. 

Les cobertes verdes comencen a guanyar pas a les grans ciutats. Promogudes per entitats, institucions i empreses, tenen múltiples objectius encaminats a millorar la sostenibilitat i el benestar dels veïns i veïnes. Vine a descobrir algunes de les cobertes verdes de l’Eixample.

A càrrec d’EixVerd.

Cobertes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  TALLER: 
CARNESTOLTES ANIMAL
Dissabte 22 de febrer a les 11.30 h. 

Veniu a dissenyar-vos i fabricar-vos les vostres disfresses amb materials reutilitzats i reciclats, descobrint els veïns animals que comparteixen Barcelona amb nosaltres!

Lloc: Casal de Barri Espai 210 (c/Padilla, 210). A càrrec d’Econimbus. Coorganitzat amb Casal de Barri Espai 210. Inscripcions a espai210@gmail.com.

Carnestoltes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

marc

RUTA: 
DONES I AIGÜES OCULTES AL BARRI DE SAGRADA FAMÍLIA 
Dissabte 7 de març a les 11 h.

El procés d’urbanització del barri de la Sagrada Família va soterrar les rambles que donaven vida als camps, així com la història i el masclisme van amagar els noms de dona del nomenclàtor dels carrers i altres espais i accions on les dones eren les protagonistes. En un barri aparentment urbà, dens i amb molt de trànsit, flueix una vida oculta. La vols descobrir?

A càrrec de la comissió Memòria Històrica del Poblet. Coorganitzat amb Pla Comunitari Sagrada Família i PIAD.

Ruta dones

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  VISITA: 
LES CLAVEGUERES DE BARCELONA
Dissabte 14 de març a les 9 h. 

Cada dia fem servir desenes de litres d’aigua sense pensar en la seva destinació un cop l’hem utilitzada. Endinsa’t en les clavegueres de la ciutat i descobreix què s’amaga al subsòl de Barcelona, i el circuit que segueix l’aigua un cop surt de casa.

A càrrec del Programa Com Funciona Barcelona? Coorganitzat amb la Fàbrica del Sol. Col·labora BCASA.

Clavegueres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  TALLER: 
COSMÈTICA NATURAL
Dimarts 17 de març a les 17.30 h. 

Després de compendre els principals riscs i efectes perjudicials d’alguns ingredients de la cosmètica tradicional en els animals, el medi ambient i la nostra salut, coneixerem alternatives de cosmètics naturals i ens en podrem elaborar una petita mostra.

A càrrec de Reparat als Municipis. En el marc de la Setmana del Consum Responsable.

Cosmètica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  TALLER FAMILIAR: 
COM SONA L’AIGUA?
Dissabte 21 de març a les 11.30 i a les 12.30 h. 

Quina música es pot fer amb aigua? Què sona com l’aigua? Veniu en família a experimentar personalment les diferents possibilitats musicals de l’aigua.

Primer torn per a famílies amb infants de 3 a 6 anys; segon torn per a famílies amb infants de 7 a 12 anys. Lloc: Ateneu El Poblet (c/Nàpols, 268). A càrrec d’Aquafonia. Coorganitzat amb La Quitxalla de Can Mariner. Col·labora Ateneu El Poblet. Dins el cicle AiguArt

Aquafonia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUTA:
ARQUITECTURA I FAUNA
Dijous 26 de març a les 17 h. 

La vida dels animals urbans està fortament condicionada pels nostres costums i cultura. Fins i tot l’arquitectura i el disseny que utilitzem  per construir cases i edificis pot ajudar o dificultar la seva vida. Vols saber quins edificis de l’Eixample ajuden als animlas a viure més i millor?

A càrrec d’Animal Latitude.

Arquitectura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUTA: 
HISTÒRIA I AIGUA A FORT PIENC
Dissabte 28 de març a les 10 h. 

Mentre seguim el recorregut del Rec Comptal pel barri de Fort Pienc, ens traslladarem al període romà per conèixer els precedents de l’ambasament d’aigua, analitzarem el medi natural i geogràfic que condicionen la construcció del Rec, i parlarem dels elements arqueològics preservats i els avui desapareguts.

A càrrec d’Enric March, historiador i filòleg. Dins del cicle AiguArt.

Ruta fort pienc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

altres-activitats

FESTA DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL 
Diumenge 26 de gener D’11 h a 13.30 h. 

Totes les Aules Ambientals de Barcelona ens reunirem a La Fabrica del Sol per a compartir amb vosaltres aquest dia tan especial.

La Festa tindrà lloc en diferents espais de l’interior de l’edifici. El programa inclou activitats per a totes les edats: una sessió de contacontes infantil, jocs educatius i tallers creatius.

11 a 12.45 h: Propostes de joc a l’espai Àgora (a partir de 7 anys)

11.30 a 12.45 h: Contacontes a la sala Barceloneta “Lota la catxalota” i taller d’il•lustració (edat recomanada 3-7 anys)

12.45 a 13.30 h: Sorpresa i vermut de fi de festa

Inscriviu-vos aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  AIGUART
Dissabte 21 de març. 

Entre el 2 i el 22 de març trobaràs a la ciutat una gran oferta d’activitats, i el dia 21 esteu convidats a la cloenda que es celebrarà a la Casa Elizalde: aigua, art i diversió per a tothom en una matinal plena d’activitats!

Aiguart