Programa d’activitats Hivern 2021

Programa d'activitats Hivern 2021

Comencem un nou any ple de nous reptes i amb ganes de portar a la ciutadania de Barcelona activitats i propostes per a fer de casa nostra un espai més verd i sostenible. 

Després d’un any molt mogut, marcat sobretot pels fenòmens meteorològics extrems i la crisi sanitària marcada pel Covid-19, s’han posat en relleu les vulnerabilitats dels models de consum de la nostra societat.

Sent l’alimentació un dret fonamental, durant aquest 2020 s’ha demostrat que el model de l’agricultura i la ramaderia industrials estan intensificant la pèrdua d’hàbitats per a altres espècies i creant les condicions idònies perquè els virus emergeixin i es propaguin. Durant tot el 2021, Barcelona serà la capital mundial de l’alimentació sostenible. Entre els efectes de la crisi econòmica que ja comença a desplegar-se, també s’entreveu un increment significatiu de la desigualtat i de la pobresa alimentària, sobretot en clau femenina. Per això, situar l’alimentació sostenible al centre resulta de vital importància per desenvolupar i millorar la nostra resiliència i donar respostes adequades, ràpides, justes i efectives a futures situacions d’emergència, com per exemple, les vinculades a l’emergència climàtica. No cal oblidar tampoc que ara farà un any (el 15 de gener de 2020) la ciutat de Barcelona declarà l’emergència climàtica per accelerar un seguit de canvis que comprometen tots els agents de la ciutat.

Per tot això dedicarem aquest programa d’hivern a apoderar-nos per una sobirania alimentària sostenible i a tractar d’una forma pràctica totes les temàtiques recollides dins la declaració d’emergència climàtica. 

Seguint amb el model dels anteriors programes, en aquesta nova edició no s’imprimirà en format fulletó, i pot anar patint variacions segons la normativa sanitària en cada moment. El publicarem al web i xarxes socials on el podrem tenir actualitzat en tot moment. Si voleu estar al dia no dubteu en inscriure-us al butlletí electrònic.

Algunes de les activitats es faran en format online i totes seran sempre amb inscripció prèvia i seguint totes les mesures d’higiene i seguretat.

No us perdeu cap actualització a través del nostre Instagram, Twitter i Facebook.

Podeu seguir contactant amb nosaltres a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé a través del formulari de consultes del web.

#ActivitatsAula 

INSCRIPCIONS

A no ser que s’indiqui el contrari, totes les activitats requereixen inscripció prèvia. Totes les activitats són gratuïtes i enguany les incripcions s’obriran a les 10h del dimecres 27 de gener. Les inscripcions rebudes amb anterioritat no seran vàlides. 

Pots realitzar la inscripció de les següents maneres: 

ACTIVITATS

GENER

OMPLIM DE VERD EL BARRI

FESTA MAJOR SANT ANTONI

Dissabte 16 de gener de 12 a 14 h.

IMG_20190116_173846

La que hauria d’haver estat la Festa Major es transforma en una jornada d’activitats i propostes culturals segures i per totes les edats. Des de l’Aula Ambiental proposem omplir de verd el barri, veniu a descobrir com!

Activitat oberta. Lloc: C/ Tamarit entre compte Borrell i Compte Urgell.  

FEBRER

TAULA RODONA

ACTIVISME PER L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Dimarts 2 de febrer a les 17.30 h.

JOVES CLIMA

L’emergència climàtica ressona a totes les llars de la nostra societat i són les joves per sobre de tot les que de nou prenen els carrers i surten a protestar per un futur cada cop més incert. Quin és el paper de les joves en aquesta revolució ecologista? Compartirem impressions i reflexions amb diferents entitats i organitzacions.

Activitat online. A càrrec de Mariona Ferrer, Fridays for future Barcelona i Extinction Rebellion Barcelona. 

CINEFÒRUM

OUT OF PLASTIC

Dijous 11 de febrer a les 19.30 h.

out of plastic

Ambientada a les illes Balears, la pel·lícula ofereix un pretext per reflexionar sobre la gran presència del plàstic a les nostres vides i en el nostre entorn natural. En submergir-nos en extensos paisatges i en les místiques profunditats oceàniques —punt de trobada entre l’home i la natura— ens demostra com el consum excessiu de plàstics d’un sol ús ha anat en detriment de la natura i, en darrera instància, de nosaltres mateixos.

Lloc: Centre Cívic Fort Pienc (Plaça Fort Pienc, 4). Coorganitzat amb Centre Cívic Fort Pienc. Inscripcions a fortpienc@fortpienc.org.

TALLER

FEM PA ARTESÀ

Dimecres 17 de febrer a les 17.30 h.

taller de pa

Qui diria que elaborant pa de forma artesanal es poguessin treballar aspectes com la sostenibilitat, la transformació social, l’agroecologia i la sobirania alimentària. Vine al taller de pa artesanal i aprèn a elaborar el teu propi pa i deixa de dependre de les grans cadenes de producció i dels aliments ultraprocessats.

A càrrec d’Aresta Cooperativa. Coorganitzat amb Espai Consum Responsable.

RUTA EN BICICLETA

ELS NOUS CARRILS BICI DE L'EIXAMPLE

LA RUTA SERÀ REPROGRAMADA, CONSULTA LA WEB PER ACTUALITZACIONS

carrils bici

La bici és una aposta segura per la mobilitat més sostenible que la ciutat necessita urgentment. Vine amb la teva bici a conèixer alguns dels nous carrils bici de l’Eixample i les possibilitats que ofereixen per moure’t de manera segura pel Districte.

Aquesta activitat es reprograma a causa de les mesures sanitàries.

S’especificarà el punt de trobada al formalitzar la inscripció. A càrrec del BACC (Bicicleta Club de Catalunya).

TAULA RODONA

TRANSFORMACIÓ ECOSOCIAL I ECONOMIES COMUNITÀRIES

Dijous 25 de febrer a les 18 h.

Close up of young people putting their hands together. Team with stack of hands showing unity and teamwork.

La declaració d’emergència climàtica de l’Ajuntament de Barcelona recull com a repte impulsar un canvi de model econòmic, més just i sostenible, que redueixi les desigualtats i generi més ocupació de qualitat. Reflexionarem sobre el paper de l’Economia Social i Solidària en la transició ecosocial i us presentarem diferents iniciatives comunitàries com a base d’una economia transformadora.

Activitat online. A càrrec d’Espai Ambiental Cooperativa, Pla Comunitari Sagrada Família, Coopoblet, Xarxa 210 Mujeres Pa’lante i Marges. Coorganitzat amb Pla Comunitari Sagrada Família.

TALLER FAMILIAR

FEM UNA CIUTAT MÉS VERDA!

Dissabte 27 de febrer a les 12 h.

fem verda la ciutat

La participació de la ciutadania en la cura i l’augment del verd urbà és imprescindible per tenir una ciutat plena de flora i fauna. En aquest taller podreu conèixer la iniciativa Enverdim Barcelona i descobrir com omplir la ciutat de plantes de la forma més creativa!

Estrena del vídeo en directe a través del nostre Canal de Youtube. A càrrec d’Enverdim Barcelona. Coorganitzat amb Casal de Barri Espai 210.

MARÇ

XERRADA

TREU-TE EL PLÀSTIC DEL CAP!

Dilluns 1 de març a les 18.30 h.

top-view-globe-covered-in-plastic

Ja sabem que el plàstic és un material nociu, amb greus conseqüències per la nostra salut i pel medi ambient. Però reduir-ne l’ús al nostre dia a dia pot ser una mica dificultós. No et perdis aquesta xerrada on esbrinarem les alternatives que ens permetran eliminar la gran majoria de plàstics que utilitzem. Coneixerem el  projecte de Vanas Dive, després de 10 anys fent neteges del fons marí de Barcelona.

Lloc: Centre Cívic Fort Pienc (Plaça Fort Pienc, 4). A càrrec de Vanas Dive. Coorganitzat amb Biblioteca Fort Pienc. Col·labora Centre Cívic Ateneu Fort Pienc. Inscripcions a fortpienc@fortpienc.org.

TAULA D'EXPERIÈNCIES

EL CANVI AMB ENERGIA

Dimarts 4 de març a les 18 h.

Valldoncella-1024x576

Com ja es recull a la Declaració d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, cal revertir urgentment el model de consum i generació d’energia, una de les primeres causes del canvi climàtic. Per on comencem? En aquesta xerrada descobrirem experiències d’autoconsum compartit que ens inspiraran, així com les eines que facilita l’administració i les alternatives que ens ofereix la comercialitzadora elèctrica pública de Barcelona i l’AMB, Barcelona Energia.

Activitat oberta en directe des del nostre canal del Youtube. Coorganitzat amb l’Agència d’Energia de Barcelona i Barcelona Energia.

PUNT INFORMATIU I TALLER

COMPOSTATGE COMUNITARI A FORT PIENC

Dissabte 13 de març de 10.30 a 13 h.

A small tree growing with soil forwarded or delivered between the hands of the elderly and children with the green forest background. Showed the care for the environment with sustainable development.

El compostatge comunitari ha arribat a Barcelona per quedar-se. Vine a Fort Pienc a conèixer de primera mà algunes de les experències amb més èxit de Barcelona i uneix-te a la família compostaire de l’Aula Ambiental.

Activitat oberta. Lloc: Pèrgola ambiental de Fort Pienc (al costat del Punt Verd de Barri). Col·labora Enverdim Barcelona.

VISITA

L'HORT AL TERRAT

Dijous 18 de març a les 10.30 h.

Hort al terrat 2

CANVI DE DATA. ORIGINALMENT ERA 18 DE FEBRER.

Visitarem un dels 5 horts que formen part del projecte “Hort al Terrat”, guanyador del premi European Public Sector Award. És gestionat per persones amb diversitat funcional de diverses entitats, regat amb sistema hidropònic i els excedents es destinen a menjadors socials i bancs d’aliments. No et perdis l’oportunitat de conèixer el projecte de primera mà.

S’especificarà el punt de trobada al formalitzar la inscripció. A càrrec de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

RUTA

HISTÒRIA I AIGUA A FORT PIENC

ACTIVITAT ANUL·LADA

rec comptal

Mentre seguim el recorregut del Rec Comptal pel barri del Fort Pienc, ens traslladarem al període romà per conèixer els precedents de l’abastament d’aigua, analitzarem el medi natural i geogràfic, que condicionen la construcció del Rec, i parlarem dels elements arqueològics preservats i els avui desapareguts.

S’especificarà el punt de trobada al formalitzar la inscripció. A càrrec d’Enric March. 

TALLER FAMILIAR

ESTAMPACIÓ SOSTENIBLE

Divendres 26 de març a les 17 h.

taller_estampació_nova_data

Us convidem a conèixer la Xarxa Comunitària ”Intercanvis” de Sagrada Família, la primera iniciativa impulsada per la Taula Social del Pla Comunitari de Sagrada Família. Vine als Jardins de Flora i Tristan i decora amb nosaltres la bossa de la “Xarxa Intercanvis”, aprendràs a decorar els teus complements de forma sostenible i sense generar residus. 

Cal inscripció previa enviant un mail a espai210@gmail.com. Lloc: Jardins Interior d’Illa Flora Tristan (carrer Padilla 210). Coorganitzat amb Ateneu el Poblet, Pla Comunitari Sagrada Família, Casal de Barri Espai 210, Centre Cívic Sagrada Família, CAP Roger de Flor i l’Esglèsia Evangèlica.