Programa d’activitats Primavera 2021

Programa d'activitats Primavera 2021

La primavera, època d’esclat de vida, de recuperar-li els carrers al fred i gaudir a l’aire lliure… Però som els i les humanes les úniques que prenem els carrers de la ciutat quan torna el bon temps? La biodiversitat de Barcelona també pren protagonisme i des de l’Aula volem donar-li importància a la convivència responsable entre els i les ciutadanes de la ciutat comtal i la fauna que ens envolta, i no només parlem dels éssers vius en estat salvatge dels carrers, també ens centrarem en la convivència entre humans i els animals domèstics que viuen a les nostres llars (gats, gossos, petits rosegadors…).

A més, durant tot l’any, seguim amb la programació al voltant de la Capitalitat Mundial per l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021. Al llarg d’aquestes mesos, aprèn amb l’aula sobre aprofitament alimentari. Converteix-te en un expert/a de l’alimentació sostenible.

Estigueu atents i atentes a les nostres xarxes i notícies de la web, perquè aquest trimestre ve carregat de les Festes Majors dels barris de l’Eixample. A causa de la situació actual d’incertesa sanitària, la informació relativa a la participació ambiental en les Festes Majors s’anirà acutalizant a mesura que es concretin els actes.

Totes les activitats estan subjectes a canvis o anul·lació a causa de situació d’emergència sanitària provocada per la COVID-19. Us convidem a estar atents i atentes a les nostres xarxes socials i pàgina web, des d’on es publicaran totes les modificacions. Segueix-nos a través del nostre Instagram, Twitter i Facebook.

Algunes de les activitats es faran en format online i totes seran sempre amb inscripció prèvia (a no ser que s’indiqui com a activitat oberta) i seguint totes les mesures d’higiene i seguretat.

Si voleu estar al dia de totes les notícies i activitats de l’Aula us podeu donar d’alta del butlletí electrònic per rebre la informació actualitzada.

Podeu seguir contactant amb nosaltres a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé a través del formulari de consultes de la web.

Inscripcions

A no ser que s’indiqui el contrari, totes les activitats requereixen inscripció prèvia. Totes les activitats són gratuïtes i enguany les incripcions s’obriran a les 10h del dimecres 14 d’abril. Les inscripcions rebudes amb anterioritat no seran vàlides. 

Pots realitzar la inscripció de les següents maneres:  

ABRIL

PILL AL CARRER

CONSUM RESPONSABLE DE LLIBRES I ROSES PER SANT JORDI

Dilluns 19 d'abril de 10.30 h a 13.30 h i de 16.30 h a 19 h.

T’has preguntat mai quin impacte té sobre l’entorn la gran quantitat de roses que es regalen el dia de Sant Jordi? En aquesta diada tan important ens trobaràs al carrer acompanyades de l’Espai Consum Responsable. Vine a gaudir del Punt d’Intercanvi de Llibres a l’aire lliure i aprèn sobre la motxilla ecològica de la producció de roses per aquest dia tan assenyalat.

Activitat oberta. Lloc: Pèrgola de l’Aula Ambiental (c/Lepant, 281). Coorganitzat amb Espai Consum Responsable. 

TALLER FAMILIAR

JOGUINES BESTIALS

Dimarts 27 d'abril a les 17.30 h.

mathew-coulton-ZnHEa8mHOxw-unsplash

Sovint ens gastem molts diners en joguines per als animalons que viuen amb nosaltres a casa, però és possible confeccionar aquestes joguines amb materials reciclats i reutilitzats! Com? No us perdeu aquest taller i ho descobrireu!

MAIG

VISITA

BARCELONA RESPON A L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Exposició del 3 al 30 de maig. Visites guiades dijous 6, 20 i 27 a les 11 h; i els dimarts 18 i 25 a les 16 h.

expo emergencia 1

Gràcies a aquesta exposició podràs veure com afectarà el canvi climàtic a Barcelona si s’actua per fer-hi front o bé, si pel contrari, no es prenen mesures i no s’assoleixen els objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) de l’Acord de París del 2015. 

Lloc: Biblioteca Sagrada Família (c/Provença, 480). Coorganitzat amb Ecologia Urbana, La Fàbrica del Sol i Biblioteca Sagrada Família.

XERRADA

GOSSOS I HUMANS: CONVIVÈNCIA RESPONSABLE

Dijous 6 de maig a les 17 h.

sabina-fratila-SZqZu4NQsak-unsplash

Fer-se responsable d’un gos implica tenir en compte molts aspectes: saber les seves necessitats, compendre’l, relacionar-nos d’una manera amable i promoure una convivència amistosa amb la resta de veïnes. Veniu a saber més sobre la maravellosa aventura de fer família amb un gos!

A càrrec de Patrícia Ventura, de Gositu educació canina.

TAULA RODONA

THERE IS NO PLANET B

Dimarts 11 de maig a les 19 h.

markus-spiske-RuRYRswYDkk-unsplash

Encara amb la mirada fixa en l’emergència climàtica i el futur de la societat, participarem en la taula rodona jove organitzada des del Centre Cívic Urgell sobre joventut i activisme climàtic. 

Lloc: Centre Cívic Urgell (c/Comte d’Urgell, 145). Inscripcions a ccurgell.inscripcionscc.com

XERRADA

POSA'T A LA SEVA PELL

Dimecres 12 de maig a les 17.30 h.

jo-anne-mcarthur-uqrNSG0ZaXQ-unsplash

La indústria pelletera té greus impactes sobre el planeta i els seus habitants. En aquesta xerrada parlarem dels animals que s’utilitzen, de l’impacte sobre el medi ambient i de les alternatives sostenibles que tenim per vestir-nos. 

A càrrec de Cristina Ibáñez d’Animalnaturalis. En el marc de la campanya Renova.

TALLER

FEM PICKLES D'APROFITAMENT AMB VERDURES DE TEMPORADA

Dissabte 29 de maig a les 11 h

pickles

Amb la tècnica ancestral de la fermentació us ensenyarem a conservar les verdures que ronden per casa i sovint es posen una mica musties. En farem pickles afegint-hi espècies i herbes. Millorarem les propietats d’aquests aliments, aconseguirem sabors espectaculars i no llençarem res de res! Porta un pot de vidre amb tapa i verduretes, si en tens, i les prepararem juntes!

Lloc: Pèrgola de l’Aula Ambiental (c/Lepant, 281). A càrrec de Cuchara. En el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible. 

TALLER

GARBELLAT COMUNITARI

Dissabte 29 de maig a les 17 h.

markus-spiske-fDvokTkwEZ8-unsplash

El compostatge comunitari és la millor manera de reciclar la matèria orgànica domèstica. Vine a la pèrgola ambiental del Punt Verd de Sagrada Família i aprèn més sobre el procés de compostatge i sobre el garbellat. Et podràs endur la teva bosseta de compost a casa per a tenir cura de les teves plantes! 

Lloc: Pèrgola de l’Aula Ambiental (c/Lepant, 281). En el marc de l’esdeveniment Les 48h d’Agricultura i Verd Urbà.

ESPECTACLE FAMILIAR: ELS PLANETES CURIOSOS

CICLE D'ACTIVITATS COMUNITÀRIES CULTURALS DE LA DRETA DE L'EIXAMPLE

Dissabte 29 de maig a les 17 h.

cel obert

Un científic molt peculiar compartirà tot d’experiments per a demostrar, de manera divertida, visual i didàctica, característiques dels planetes del Sistema Solar i de la Terra. 

Lloc: Pati de la biblioteca Sofia Barat (C/Girona, 64). A càrrec de Cel Obert Planetari i Ciència Mòbil. Col·labora: Casal de Joves La Dreixa i Biblioteca Sofia Barat. Dins del cicle d’Activitats Comunitàries Culturals de l’Eixample.

TALLER FAMILIAR

ESPONJA TAWASHI

Dilluns 31 de maig a les 18 h.

thai-an-zOFQ8v3YBBU-unsplash

És possible reutilitzar una peça tan complicada com els mitjons? Oi tant! Amb la tècnica tawashi fabricarem fregalls a partir de mitjons vells. Reutilitzarem una peça inservible per fabricar un utensili nou, benefici doble! 

Lloc: Casal de Barri Espai 210 (c/Padilla, 210). Coorganitzat amb Xarxa Dos Deu. Col·labora Casal de Barri Espai 210. En el marc de la campanya Renova. Inscripcions a informacio@espai210.org. 

JUNY

EXPOSICIÓ

ANIMALS EXÒTICS RESCATATS

De l'1 de juny al 18 de juny.

APAEC Ocellet2

Són molts els animals exòtics que, després d’un temps en alguna casa, acaben abandonats a la seva sort. APAEC és la protectora de Catalunya encarregada de recollir-los, recuperar-los i buscar uns adoptants responsables. En aquesta exposició coneixereu alguns dels seus rescatats i les seves històries. 

Lloc: Centre Cívic Fort Pienc (plaça Fort Pienc, 4). Coorganitzat amb APAEC. Activitat oberta en horari d’obertura de l’equipament.

XERRADA

ANIMALS EXÒTICS: D'ESPÈCIES INVASORES A ANIMALS INTRODUÏTS

Dimarts 1 de juny a les 18.30 h.

APAEC Tortuga3

Cada cop és més habitual trobar a les cases de Barcelona animals provinents d’altres ecosistemes. Les conseqüències d’aquest consum d’animals exòtics comporta greus conseqüències, tant pels ecosistemes locals com per aquells d’on són originàries aquestes espècies, així com pels propis animals, tant els exòtics com els locals. Descobrirem com afecten als ecosistemes i als animals aquests nous costums. 

Lloc: Centre Cívic Fort Pienc (plaça Fort Pienc, 4).

RUTA: HISTÒRIA I AIGUA A FORT PIENC

Dijous 3 de juny a les 17 h.

Mentre seguim el recorregut del Rec Comptal pel barri del Fort Pienc, ens traslladarem al període romà per conèixer els precedents de l’abastament d’aigua, analitzarem el medi natural i geogràfic, que condicionen la construcció del Rec, i parlarem dels elements arqueològics preservats i els avui desapareguts.

A càrrec d’Enric March. El punt de trobada s’especificarà amb la formalització de l’inscripció. 

MATINAL INFANTIL FORT PIENC

CONTACONTES I TALLER FAMILIAR: AMOR PEL MAR

Dissabte 5 de juny a les 11 h

amor pel mar

Una matinada d’estiu la Mar i el seu avi, s’endinsen al mar per veure la sortida del sol. Quan la Mar salta a l’aigua no es pot imaginar que hi ha una tortuga marina que l’espera des de fa molt de temps. La Mar es veu immersa en una aventura trepidant, alhora que descobreix d’on li ve el respecte i l’amor pel mar. Durant el taller, descobrirem la vida que hi ha al mar a través de l’art.

Lloc: Casal Infantil Fort Pienc (Plaça Fort Pienc, 4). A càrrec d’Animal Latitude. Coorganitzat amb Casal Infantil Fort Pienc. Inscripcions a partir del 18 de maig a la recepció del CC Fort Pienc o per correu a infants@fortpienc.org

RUTA EN BICICLETA

ELS NOUS CARRILS BICI DE L'EIXAMPLE

Divendres 11 de juny a les 17 h.

La bici és una aposta segura per la mobilitat més sostenible que la ciutat necessita urgentment. Vine a conèixer alguns dels nous carrils bici de l’Eixample i les possibilitats que ofereixen per moure’t de manera segura pel Districte. 

S’especificarà el punt de trobada al formalitzar la inscripció. A càrrec del BACC (Bicicleta Club de Catalunya). 

XERRADA- TALLER

QUÈ ÉS LA CARN VEGETAL?

Dijous 17 de juny a les 17 h.

heura1

Una de les propostes per promoure una alimentació més sostenible és la reducció de consum de productes d’origen animal i la seva substitució per proteïna vegetal. Però, què és ben bé la carn vegetal? En aquesta activitat ho descobrirem. 

Lloc: Aula del Mercat del Ninot (Carrer Mallorca 133). A càrrec d’Heura. En el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible.

JULIOL

TALLER FAMILIAR I ESPECTACLE DE MÀGIA

FESTA MAJOR DE SANT ANTONI

Dissabte 3 de juliol a les 11 h.

fm sant antoni

LES INSCRIPCIONS PER AQUESTA ACTIVITAT COMENCEN A PARTIR DE L’1 DE JUNY

Dins de les Festes Majors d’estiu del barri de Sant Antoni, vine a gaudir en família d’un matí per a totes les edats. Podràs participar d’un taller sobre biodiversitat urbana i residus i a continuació un espectacle de màgia de la mà de Companyia Tàger, segur que no us deixarà indiferents!

Lloc: Cruïlla Superilla c/ Borrell amb Parlament (Sant Antoni). Coorganitzat amb Camí Amic. A càrrec de Companyia Tàger.