Programa d’activitats Tardor 2020

Programa d'activitats Tardor 2020

capçalera tardor 2020

Tot i les adversitats d’aquests temps que corren, des de l’Aula Ambiental de Sagrada Família no podem parar! Us presentem el nou programa d’activitats Tardor 2020. Us convidem a explorar amb nosaltres com ha canviat la nostra relació amb el medi ambient des de la crisi sanitària, d’una forma crítica i optimista.

Donada la situació excepcional que estem vivint, el programa no s’imprimirà en format fulletó. A més, pot anar patint variacions segons la normativa sanitària en cada moment, i per això en aquesta ocasió només el publicarem al web i xarxes socials on el podrem tenir actualitzat en tot moment. Si voleu estar al dia no dubteu en inscriure-us al butlletí electrònic.

Algunes de les activitats es faran en format online i totes seran sempre amb inscripció prèvia i seguint totes les mesures d’higiene i seguretat.

No us perdeu cap actualització a través del nostre Instagram, Twitter i Facebook.

Podeu seguir contactant amb nosaltres a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé a través del formulari de consultes del web.

#ActivitatsAula 

INSCRIPCIONS

A no ser que s’indiqui el contrari, totes les activitats requereixen inscripció prèvia. Totes les activitats són gratuïtes i enguany les incripcions s’obriran a les 10h del dilluns 5 d’octubre. Les inscripcions rebudes amb anterioritat no seran vàlides. 

Pots realitzar la inscripció de les següents maneres: 

ACTIVITATS

OCTUBRE

BICICLETADA POPULAR

FESTA MAJOR ESQUERRA DE L'EIXAMPLE

Dissabte 3 d'octubre a les 11 h.

bicicletada

Convençudes que el carrer ha de ser un canal d’expressió i sobretot de reivindicació; alliberat de cotxes i amb un aire net, participem a la ja esperada tradicional bicicletada popular el primer cap de setmana de Festa Major.

Lloc: Cantonada c/Consell de Cent amb c/Compte Borrell. A càrrec de Camí Amic. Coorganitzat amb Camí Amic. Inscripcions a coordinacio@camiamic.cat.

RUTA

LA BARCELONA VEGANA

Dimecres 14 d'octubre a les 18 h.

ruta vegaan

El veganisme és una opció de consum cada cop més normalitzada i Barcelona està plena de recursos i projectes que el promouen. Veniu a descobrir on menjar, vestir i cuidar-vos sense utilitzar productes d’origen animal.

Coorganitzat amb Espai Consum Responsable. Inscripcions a espaiconsumresponsable@bcn.cat. Es definirà el punt de trobada en el moment de la inscripció.

EXPOSICIÓ

DESPERTA ART I NATURA

De divendres 16 a divendres 30 d'octubre

Quin ha estat la nostra relació amb els espais de natura de la ciutat durant i després del confinament? La creativitat i l’art ens ajuden a connectar amb l’entorn i expressar les nostres emocions.

Exposició col·laborativa realitzada pels veïns i veïnes de la ciutat. Has creat alguna obra durant el confinament? Anima’t a participar! Porta la teva obra a Aula Ambiental Sagrada Família abans del dia 5 d’octubre en horari d’atenció al públic.

Activitat oberta. Lloc: Casal de Barri Espai 210 (c/Padilla, 210), de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Coorganitzat amb Animal Latitude. 

TALLER ONLINE

RECUPEREM LA CUINA D'APROFITAMENT AL BARRI!

Dissabte 24 d'octubre a les 17 h.

alimentacio-octubre-IG

Demostració de cuina d’aprofitament amb aliments alternatius als productes d’origen animal on podràs descobrir receptes fàcils per fer a casa i donar a les verdures un paper central als nostres àpats. Mentrestant xerrarem sobre què està passant al barri i com podem abordar juntes els nous reptes socials i ecològics en què ens trobem.

Activitat oberta (sense inscripcions) i virtual en directe (link aquí). A càrrec de Cuchara. Coorganitzat amb Coopoblet i Cuchara. Col·labora Xarxa Dos Deu.

RUTA

VIDA DINS I FORA DE CASA

Dilluns 26 d'octubre a les 17 h.

arquitectura i fauna 1

ACTIVITAT ANUL·LADA

La nostra vida està fortament condicionada pels nostres costums i formes de fer. Fins i tot l’arquitectura i el disseny que utilitzem per construir cases i edificis pot ajudar o dificultar el nostre dia a dia i el de la biodiversitat que ens envolta. Com ha afectat el confinament al nostre entorn? I a nosaltres? Passejarem pel barri i entre totes compartirem les experiències viscudes i coneixerem el que ha passat  fora de casa mentre la ciutat ha estat deserta.

A càrrec d’Animal Latitude. Coorganitzat amb Pla Comunitari de Sagrada Família. Es definirà el punt de trobada en el moment de la inscripció. 

NOVEMBRE

XERRADA ONLINE

MODA I EMERGÈNCIA CLIMÀTICA: MODA, RESIDU I RECURS

Dilluns 9 de novembre a les 18 h.

moda i emergencia climatica

Durant l’edició del Renova confinat ja vam conèixer l’impacte ambiental de la moda. Ara parlarem del tancament del cicle vital de la producció tèxtil. Aprofita aquesta ocasió per conèixer l’impacte ambiental de la roba un cop ja no ens és útil i debat amb l’ACCA i l’equip de l’Aula Ambiental per aportar idees i millorar els nostres hàbits.

Imatge: Infinite Denim.

Activitat online. A càrrec de l’ACCA (Associació de Ciències Ambientals de Catalunya). Coorganitzat amb Xarxa Espai Dos Deu i ACCA. Col·labora Casal de Barri Espai 210. Dins de la campanya Renova Tardor 2020.

XERRADA ONLINE

LA COVID-19: OPORTUNITAT O DIFICULTAT PER AVANÇAR CAP AL RESIDU ZERO

Dimarts 17 de novembre a les 18 h.

rezero

Durant el confinament vam reduir la quantitat de residus generats, però d’altra banda han augmentat els residus vinculats als elements de protecció individual i a l’alimentació. Tenim alternatives? Ara és més important que mai seguir avançant en ferm cap a la transició ecològica i social: quines recomanacions podem seguir per protegir-nos minimitzant l’impacte ambiental i social? 

Activitat online. A càrrec de Rezero. Coorganitzat amb la Xarxa d’Aules Ambientals de Barcelona en el marc del cicle “La crisi com a punt d’inflexió: construïm un futur on poder viure”. Inscripcions a ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions.

TALLER ONLINE

REPARATRUCK

Dijous 19 de novembre a les 17 h.

IMG_20191004_122958

En directe des de l’Aula Ambiental, aprendràs a reparar i a fer petits manteniments als aparells electrònics de casa per tal d’allargar-ne la seva vida al màxim.

Activitat oberta (sense inscripció) en directe des del Canal de Youtube de l’Aula Ambiental Sagrada Família. A càrrec de Solidança.

TALLER FAMILIAR ONLINE

DECORACIÓ SENSE IMPACTE

Divendres 20 de novembre a les 18.15 h.

Christmas composition on wooden background with Christmas tree, pine cones, cardboard figures. Cardboard Christmas tree, stars and scissors. Cardboard figure on a wooden background

La reutilització i el reciclatge ens ofereixen alternatives maques i divertides per tal de preparar casa nostra per les festes sense consumir abusivament.

Activitat oberta (sense inscripció) en directe al canal de Youtube de l’Aula Ambiental Sagrada Família. Coorganitzat amb Xarxa Dos Deu. En el marc de la 2a Setmana del Consum Responsable. 

ESTRENA DEL VÍDEO

ELS COLORS DE LA NATURA

Dijous 26 de novembre a les 18.30 h.

Tints naturals 1

Experimenta des de casa amb nosaltres nous processos de tinció més sostenibles utilitzant matèries vegetals colorants, per donar color al teixit.

Si vols realitzar el taller, pots demanar el teu kit de material de forma gratuïta! Existències limitades.

Activitat online al Canal de Youtube de l’Aula Ambiental. A càrrec de Francesca Piñol. Coorganitzat amb Casal Transformadors. En el marc de la 2a Setmana del Consum Responsable i del Renova la Roba. Escriu-nos per demanar el teu kit de material a info@aulambiental.org.

PRESENTACIÓ ONLINE DEL PODCAST

ECOFEMINISMES AL POBLET

Dissabte 28 de novembre a les 10 h.

ILUSTRACIÓ-PODCAST-ECOFEMINISME

Com diu Vandana Shiva “La il·lusió de la Terra i els seus éssers com a matèria primera per a ser explotada amb fins de lucre està creant un món connectat a través de la malaltia”. En aquest podcast descobrirem algunes experiències i projectes locals específics del barri de Sagrada Família que poden connectar amb aquesta perspectiva: sobirania alimentària, qualitat de l’aire, igualtat o salut holística. La situació generada per la crisi sanitària ens ha de permetre apoderar-nos per repensar els sistemes de vida. 

Coorganitzat amb la comissió de feminisme del Pla Comunitari de Sagrada Família. Dins del Programa 25N. Es facilitarà l’enllaç de la plataforma virtual en el moment de la inscripció.

DESEMBRE

TALLER

FOTOGRAFIEM EL VERD DE LA CIUTAT

Dissabte 5 de desembre a les 11.30 h.

7cims de Barcelona

De la mà de la fotògrafa de natura Adriana Olsina, aprendrem a captar la bellesa i els detalls del verd urbà, que tant de protagonisme ha pres després del confinament. Porta la teva càmara Reflex, pont o digital (càmara del mòbil NO).

A càrrec d’Adriana Olsina Fotografia. Es definirà el punt de trobada en el moment de la inscripció. 

TALLER ONLINE

EMBOLCALLS SOSTENIBLES

Dijous 10 de desembre, torn infantil a les 17.45 h, torn d'adults a les 18.30 h.

embolcall 2

Existeixen moltes opcions per embolicar els nostres regals de manera sostenible. Decoracions i materials naturals, reaprofitament de teles… i més tècniques que descobrirem en aquest taller!

Lloc: Biblioteca Sofia Barat (c/de Girona, 64-68). Coorganitzat amb Biblioteca Sofia Barat. En el marc de la 2a Setmana del Consum Responsable.

TALLER ONLINE

DIBUIXANT AMB LES TISORES

Dimecres 16 de desembre a les 18 h.

matisse fulles

De la mà de la tècnica del collage de Henri Matisse, ens acostarem a l’aula ambiental de la Sagrada Família per a captar la biodiversitat del seu entorn de forma creativa. Matisse va utilitzar els seus famosos retallables “dibuixant amb tisores” per crear algunes de les seves obres d’art famoses. Tallava imatges, algunes d’elles inspirades en la natura, en fulls de paper de colors vius, i enganxava els retalls a la paret del seu estudi fins que quedava satisfet amb la composició.

Activitat online. A càrrec de Animal Latitude. Inscripcions a aulambiental.org

ESPECTACLE FAMILIAR

COM SONA L'AIGUA?

Dissabte 19 de desembre a les 12 h.

AQ3

Quina música es pot fer amb aigua? Què sona com l’aigua? Veniu en família a descobrir les diferents possibilitats musicals de l’aigua. 

Lloc: Ateneu El Poblet (c/Nàpols, 268). A càrrec d’Aquafonia. Coorganitzat amb La Quitxalla de Can Mariner. Col·labora Ateneu El Poblet.

VISITA VIRTUAL

TERRAT VIU

Dissabte 14 de novembre a les 11 h.

terratviu

Visita de forma virtual, el recent inaugurat Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona per descobrir les seves característiques i tots els beneficis que aporta als veïns i veïnes, així com a la biodiversitat de la cituat.

Al canal de Youtube de l’Aula Ambiental.