Programa d’activitats Primavera 2024

Programa d'activitats Primavera 2024

Seguim celebrant els 20 anys de l’aula organitzant activitats d’èxit que repassen la trajectòria de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona. Aquesta primavera, a més, explorarem el patrimoni natural del nostre entorn, participarem al Renova la Teva Roba i estarem a les Festes Majors de la Dreta de l’Eixample i Fort Pienc.

Us convidem a estar atents i atentes a les nostres xarxes socials i pàgina web, des d’on es publicaran possibles modificacions. Si voleu estar al dia de totes les notícies i activitats de l’Aula us podeu donar d’alta del butlletí electrònic.

Inscripcions

A no ser que s’indiqui el contrari, totes les activitats requereixen inscripció prèvia. Totes les activitats són gratuïtes i enguany les incripcions s’obriran a les 10 h del dimecres 17 d’abril. Les inscripcions rebudes amb anterioritat no seran vàlides. 

Pots realitzar la inscripció de les següents maneres:  

ABRIL

LA PLAÇA - SALUT

FESTA MAJOR DE SAGRADA FAMÍLIA

Diumenge 21 d’abril, tot el matí

la plaça

Una edició més celebrarem l’esdeveniment de La Plaça, en enxarxament amb les entitats del barri de Sagrada Família i en el marc del Mercat de Pagès. Aquesta vegada reivindicarem la salut i les cures des de la perspectiva comunitària, feminista i ecologista. 

Activitat oberta. Lloc: c/ Provença entre c/ Sicília i c/ Sardenya. Coorganitzat amb Pla Comunitari Sagrada Família, Xarxa Dos Deu i Mercat de Pagès.

XERRADA I INICI DEL PROJECTE

SEGUEIX EL RITME DE LA NATURA

Dijous 25 d'abril a les 17.30 h.

CREAF

Vols conèixer i participar del projecte RitmeNatura? Necessitem ciutadans i ciutadanes amants de la natura que vulguin aprendre a fer observacions dels canvis estacionals dels éssers vius i ajudar l’equip científic del CREAF a estudiar els impactes del canvi climàtic. Farem una petita sortida de descoberta de la vegetació a la plaça Gaudí per aprendre la metodologia del projecte i iniciar el seguiment des del barri.

Lloc: Biblioteca Sagrada Família (c/Provença, 480). A càrrec del CREAF. Col·labora Biblioteca Sagrada Família.

SHOWCOOKING

DESCOBREIX LES PROTEÏNES VEGETALS

Dilluns 29 d'abril a les 17 h.

showcooking

Coneixerem fonts de proteïna vegetal que ens poden ajudar a un canvi de dieta. La xef Zaraida Fernandez ens ajudarà a descobrir les millors maneres de cuinar-les per aprofitar el seu potencial nutricional i el seu gust.

A càrrec de Zaraida Fernandez.

MAIG

VISITA

CICLE PATRIMONI VERD: EL JARDÍ BOTÀNIC

Dissabte 11 de maig a les 11 h.

jardi botanic

Podem trobar un clima molt similar al mediterrani a diferents zones del planeta. Les espècies que hi habiten, però, són molt variades. Al Jardí Botànic de Barcelona creixen plantes d’Austràlia, de Califòrnia, de Xile…: un museu vivent per viatjar als 5 continents.

Lloc: Jardí Botànic de Barcelona (c/ Dr. Font i Quer, 2). A càrrec de l’Associació Amics del Jardí Botànic de Barcelona. Coorgantizat amb Aula Ambiental Sant Andreu.

TALLER

DEL CEREAL AL PA: FEM PA AGROECOLÒGIC

Dijous 16 de maig a les 17 h.

taller de pa

Elaborarem una peça de pa que ens podrem endur a casa per coure i degustar. Es farà la massa a partir de productes ecològics i de proximitat. Al llarg del taller parlarem sobre els ingredients naturals bàsics i tots els passos per elaborar un pa sa i de qualitat a casa. També es remarcarà valor el conreu del cereal al nostre territori.

Lloc: Aula Ambiental Sagrada Família (c/ Lepant, 281). A càrrec de l’Aresta.

RUTA

CICLE PATRIMONI VERD: COLLSEROLA, EL PULMÓ DE BARCELONA

Dissabte 18 de maig a les 10 h.

ruta collserola

Collserola és el pulmó de Barcelona i l’indret on més diversitat natural podrem trobar a la ciutat. Anirem a descobrir-lo en aquesta ruta que ens portarà per la Font de la Budellera fins al Baixador de Vallvidrera.

El punt de trobada s’informarà en el moment de la inscripció. A càrrec de Víctor Quero. Coorganitzat amb Centre Cívic Vallvidrera.

VISITA

CICLE PATRIMONI VERD: L'ESPLENDOR DELS JARDINS DEL DR. PLA I ARMENGOL

Dijous 23 de maig a les 10 h.

L'esplendor dels jardins del Dr. Pla i Armengol

Ruta per descobrir la biodiversitat d’aquest nou parc públic. Descobrirem un dels jardins que s’ha obert més recentment a la ciutadania, amb el focus posat en la renaturalització d’aquest entorn privilegiat del barri del Guinardó. Observarem flora i fauna d’un dels parcs més esplendorosos i captivadors de la nostra ciutat.

El punt de trobada s’informarà en el moment de la inscripció. Coorganitzat amb la XEAB. Inscripcions a https://inscripcions.barcelona.cat/pla-i-armengol-sagrada-familia/.

FESTA MAJOR DE LA DRETA DE L'EIXAMPLE

RUTA: ARQUITECTURA MODERNISTA

Divendres 24 de maig a les 11 h.

ruta arquitectura modernista

Aquest itinerari ens permetrà conèixer com la natura va ser la principal font d’inspiració dels arquitectes modernistes més destacats com van ser Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch.

El punt de trobada s’informarà en el moment de la inscripció. A càrrec de Fragments. Coorganitzat amb AAVV Dreta de l’Eixample.

FESTA MAJOR DE LA DRETA DE L'EIXAMPLE

TALLER FAMILIAR: DECORACIÓ DE CASCS I BICICLETADA

Divendres 24 de maig a les 17.45 h.

decoració de cascs i bicicletada

Vine a decorar els teus cascs per fer-los més macos i divertits!

Activitat oberta. Lloc: c/ Girona entre c/ Aragó i c/ Consell de Cent. Coorganitzat amb AAVV Dreta de l’Eixample.

TALLER

BIJUTERIA AMB TEXANS

Diumenge 26 de maig a les 11 h.

bisuteria texans 4

Els texans tenen més de mil vides! I si hi posem creativitat, alguna més! En aquest taller elaborarem diferents peces de bijuteria fent servir texans vells. Edat per a infants i persones joves i adultes a partir de 6 anys.

Activitat apta per a infants a partir de 6 anys. Lloc: Casal de Barri Espai 210 (c/Padilla, 210). A càrrec de Back to Eco. Coorgantizat amb Xarxa Dos Deu. Col·labora: Casal de Barri Espai 210. En el marc del Renova la Teva Roba. Inscripcions a informacio@espai210.org. 

JUNY

TALLER

CICLE PATRIMONI NOCTURN: PLANISFERI

Dijous 6 de juny a les 17 h.

planisferi

Vine a conèixer l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, on fabricarem un planisferi celeste amb l’ajuda del personal tècnic de l’ateneu, que farem servir per observar el cel nocturn des del Castell de Torre Baró en una activitat combinada de dues sessions (taller planisferi i observació nocturna).

Lloc: Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana (av/ dels Rasos de Peguera, 232). Coorganitzat amb Castell de Torre Baró i AFCM. En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient. 

RUTA

CICLE PATRIMONI VERD: TURONS LA CREUETA DEL COLL I EL CARMEL

Dissabte 8 de juny a les 10 h.

ruta turo creueta

A vegades pot costar de veure, però la ciutat té un patrimoni natural d’una riquesa extraordinària. Pujarem a dos dels cims de Barcelona per descobrir-la!

El punt de trobada s’informarà en el moment de la inscripció. A càrrec de Víctor Quero. Coorganitzat amb Aula Ambiental Bosc Turull. En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient. 

FESTA DE LA CIÈNCIA

EL JOC DE CONSUM RESPONSABLE DE L'AIGUA I PUNT INFORMATIU

Dissabte 8 de juny a les 12 h (joc) i a les 13 h (punt informatiu)

Guagua Agua fondo2out

Refrescarem les eines per incorporar el consum conscient als hàbits de vida de les persones participants. Comptarem amb un joc de l’aigua, pensat per a infants entre 7 i 12 anys, on aprendrem sobre els diversos usos de l’aigua i reflexionarem sobre la importància de l’aigua a la nostra vida i com aquest bé tan valuós es pot veure amenaçat per la contaminació i el canvi climàtic.

Activitat oberta. Lloc: El Born Centre de Cultura i Memòria (plaça Comercial, 12). A càrrec d’Enginyers sense Fronteres i Espai Consum Responsable. Coorganitzat amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu i ECR. En el marc de la Festa de la Ciència.

OBSERVACIÓ NOCTURNA

CICLE PATRIMONI NOCTURN: OBSERVACIÓ DEL CEL

Dijous 13 de juny a les 21 h.

observació del cel 2

Com es veu al cel nocturn de Barcelona quan ens acostem al solstici d’estiu? Vine a descobrir el patrimoni nocturn des del Castell de Torre Baró, on aprendrem a fer servir un planisferi celeste i podrem conèixer les constel·lacions més comunes i fàcils de veure. Activitat combinada de dues sessions (taller planisferi i observació nocturna).

El punt de trobada s’informarà en el moment de la inscripció. A càrrec de Cel Obert sensacions de l’univers. Coorganitzat amb Castell de Torre Baró i Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana.

FESTA MAJOR DE FORT PIENC

TALLER FAMILIAR: FEM PLANTER

Dissabte 15 de juny de 10 a 12 h.

planter

Continuarem donant valor al paper del verd urbà a la ciutat. Farem planter per omplir les cases de verd!

Activitat oberta. Lloc: Pergòla ambiental de Fort Pienc (Punt Verd de Barri, c/ Alí Bei, 76). Coorganitzat amb el Casal Infantil Fort Pienc.

ALTRES ACTIVITATS

FESTA MAJOR DE FORT PIENC

EXPOSICIÓ: SIGUES SOSTENIBLE, ÉS FÀCIL!

Del 17 de juny al 17 de juliol.

#consellsaula_adob_cafe

Aquesta exposició recull diferents propostes per promoure accions sostenibles en el nostre dia a dia. La mostra busca socialitzar coneixements, actituds i eleccions facilitadores per integrar la sostenibilitat en la quotidianitat dels veïns i les veïnes.

Activitat oberta en horari d’atenció al públic. Lloc: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (Plaça Fort Pienc, 4). Coorgantizat amb Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.