Programa d’activitats Hivern 2022

Programa d'activitats Hivern 2022

Aquest hivern farem un homenatge a la massa forestal i al verd urbà i d’altra banda analitzarem des de diferents perspectives la relació entre la ciència i la natura. A més, participarem de les Festes Majors de Sant Antoni.

A causa de les constants variacions de les mesures sanitàries, el programa pot anar patint variacions. Totes les novetats les publicarem al web i xarxes socials, on el podrem tenir actualitzat en tot moment. Si voleu estar al dia no dubteu en inscriure-us al butlletí electrònic.

Algunes de les activitats es faran en format online i totes seran sempre amb inscripció prèvia i seguint totes les mesures d’higiene i seguretat.

No us perdeu cap actualització a través del nostre Instagram, Twitter i Facebook.

Podeu seguir contactant amb nosaltres a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé a través del formulari de consultes del web.

#ActivitatsAula 

INSCRIPCIONS

A no ser que s’indiqui el contrari, totes les activitats requereixen inscripció prèvia. Totes les activitats són gratuïtes i enguany les incripcions s’obriran a les 10h del dimecres 19 de gener. Les inscripcions rebudes amb anterioritat no seran vàlides. 

Pots realitzar la inscripció de les següents maneres: 

ACTIVITATS

GENER

SHOWCOOKING D'APROFITAMENT ALIMENTARI

FESTA MAJOR SANT ANTONI

Dimarts 18 de gener a les 18 h

showcooking

Taller culinari per aprendre receptes fàcils d’aprofitament alimentari. Objectiu: no llençar ni mica de menjar!!

Lloc: Casal de barri Calàbria 66 (C/ Calàbria 66). A càrrec de la xef Zaraida Fernández. Coorganitzat amb Punt Òmnia Sant Antoni.   

TALLERS DE REUTILITZACIÓ I BICICLETADA POPULAR

FESTA MAJOR SANT ANTONI

Diumenge 23 de gener a partir de les 10 h

bicibus

Realitzarem un parell de tallers per impulsar l’ús de la bicicleta entre els més petits, de la forma més creativa! Tindrem un taller de decoració de cascs i un altre per fer-nos la nostra pròpia roba reflectant. Fer-nos veure i sentir és molt important quan anem amb la bici!

Activitat oberta. Lloc: Cruïlla del C/ Borrell cantonada C/ Parlament. A càrrec de Cinerea. Coorganitzat amb Camí Amic.   

XERRADA ONLINE

NATURALESA FORENSE. ANIMALS, PLANTES I CRIM

Dijous 27 de gener a les 17.30 h

steven-wright-mq8QogEBy00-unsplash

La naturalesa forense estudia com diferents organismes vius proporcionen pistes a la policia científica ajudant a resoldre crims i desaparicions. També veurem quin paper hi juguen les condicions atmosfèriques i geològiques. Aquesta xerrada s’impartirà en castellà.

Activitat online. A càrrec d’Eugenio Fernández, naturista, consultor medioambiental i divulgador científic. 

FEBRER

TALLER

COMPOSTATGE A L'EIXAMPLE

Dijous 3 de febrer a les 17 h

compost

La comunitat compostaire de l’Eixample s’uneix per aprendre’n més sobre el meravellós procés de compostatge. Prenent mostres reals dels compostadors de l’Hort de la Lola, investigarem sobre els organismes que forment part del procés i de les qualitats químiques del compost que generem conjuntament.

Lloc: Hort de la Lola (C/ Rocafort 236). Coorganitzat amb Assemblea de l’Hort de la Lola i Casal de Joves del Queix. 

VISITA

ELS BOMBERS DE BARCELONA. VISITA AL PARC DE BOMBERS

Dimarts 8 de febrer a les 17 h

issy-bailey-tEIHSmfwznM-unsplash

Visitarem el Parc de Bombers de la Vall d’Hebron per descobrir les eines que té el cos per fer front als incendis de la ciutat, ja sigui en entorns urbans o naturals. A més, coneixerem la tasca de prevenció que realitzen, imprescindibles per minimitzar el seu impacte.

Lloc: Parc de bombers de la Vall d’Hebron (C/ Coll i Alentorn, 5). Coorganitzat amb Bombers de Barcelona.

XERRADA ONLINE

I ELS VOLCANS DE LA GARROTXA, QUÈ?

Dijous 17 de febrer a les 17 h

FOTO volcans

Fa un temps que la Palma és notícia per l’erupció d’un dels seus volcans. A Catalunya també tenim una zona volcànica, a la Garrotxa. Descobrirem què s’hi amaga mentre aprenem quines eines tenim per preveure el comportament dels volcans.

Activitat online. A càrrec de Ferran Puig, geògraf i guia oficial del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

TALLER

UN CARNESTOLTES MOLT VEGETAL

Dijous 24 de febrer a les 17 h

dav

Veniu en família a preparar la vostra disfressa de Carnestoltes tot descobrint la riquesa vegetal de la ciutat.

Lloc: Casal de barri Espai 210 (C/ Padilla, 210). A càrrec de Cinerea. Coorganitzat amb Xarxa Dos Deu. Col·labora Casal de Barri Espai 210. Inscripcions a informacio@espai210.org.

TALLER FAMILIAR

PLANETARI MÒBIL

Dissabte 26 de febrer, diferents torns entre les 11 a 13 h

planetari 4

Descobriu l’astronomia com mai ho heu fet: dins un planetari mòbil, amb imatges a 360º i so envoltant. Com ens ajuda l’astronomia a conèixer millor el planeta Terra? Quins descobriments ens poden ajudar a millorar la nostra relació amb l’ecosistema? Tothom hi té cabuda, tothom hi aprèn i tothom s’ho passa bé.

Edat recomanada: a partir de 4 anys.

Lloc: Ateneu el Poblet (c/ Nàpols, 268). A càrrec de Cel Obert, planetari i ciència mòbil. Coorganitzat amb Ateneu el Poblet. Col·labora Quitxalla de Can Mariner. Per als adults serà imprescindible presentar el passaport COVID. 

MARÇ

SORTIDA

DE COLLSEROLA A L'EIXAMPLE: LA VEGETACIÓ DE LA NOSTRA CIUTAT

Dissabte 5 de març a les 11 h

isaac-quesada-RXyoTlsCDds-unsplash

L’Eixample encara manté una part de la seva vegetació amb espècies autòctones que podrem reconèixer fàcilment per aquesta senzilla ruta per Collserola. 

El punt de trobada es concretarà en  el moment de la inscripció. A càrrec de Victor Quero, naturalista.

VISITA

L'ART DE VISITAR UN JARDÍ. L'ESQUERRA DE L'EIXAMPLE

Divendres 11 de març a les 10 h.

palau robert

Ens aproparem a la natura per conèixer l’espai verd més important de l’Eixample: el Jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Un jardí que ocupa gairebé una hectàrea de superfície i que va ser creat com a jardí botànic. A dia d’avui posseeix una gran riquesa vegetal al bell mig de la ciutat.
També visitarem un jardí emblemàtic com el del del Palau Robert, dissenyat per Ramon Oliva, el jardiner català més rellevant del segle XIX. El recorregut també ens servirà per reconèixer espècies d’arbrat viari.

Punt de trobada: entrada de Diagonal dels jardins del Palau Robert. A càrrec de Com funciona BCN. Activitat organitzada per la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB). Dins el primer cicle de la XEAB 2022 ‘Cuidem Barcelona’ i ‘Residu 0’. 

CONTACONTES

PETITA&GRAN JANE GOODALL

Dijous 17 de març a les 17.30 h

contacontes

Com s’ho va fer Jane Godall per conviure amb ximpanzés? Es va convertir en la major especialista mundial en ximpanzés. Vine a investigar-ho, perquè si canviem la perspectiva, sorgeixen meravelles. De fet… Saps que podem caminar sobre els ous i no trencar-los? Vine i juguem a protegir-los amb Jane Godall!

Lloc: Biblioteca Saofia Barat ( C/ Girona, 64). A càrrec de Luciferases. Coorganitzat amb Biblioteca Sofia Barat. En el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència. 

MERCAT DE PAGÈS

LA PLAÇA

Diumenge 20 de març a partir de les 10 h

Participació dins de les jornades La Plaça!, impulsades des de diverses entitats del barri i de la ciutat. 

Un dia per conèixer les iniciatives feministes i amb visió de cures del barri, activitats i tallers infantils, a més de les paradetes típiques del mercat. 

Lloc: Carrer Marina amb Provença. A càrrec de Cuchara. Coorganitzat amb Pla comunitari Sagrada Família i Mercat de Pagès.  Dins del Dia Mundial de la Dona Treballadora.

EXPOSICIÓ

CONVIVIM AMB L'AIGUA

Del 22 al 30 de març en horari d'obertura del Centre Cívic Fort Pienc (De dilluns a divendres de 9 h a 20 h)

post insta -expo aiguapages

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua podreu visitar aquesta exposició que combina il·lustració amb la tècnica del collage i informació didàctica. S’hi representa el lligam de la humanitat amb els espais aquàtics, els seus serveis ambientals i tot allò que necessitem saber per millorar la nostra relació amb l’aigua.

Lloc: Centre Cívic Fort Pienc. A càrrec de Tijeras & Poemas (Ana Lorente). Coorganitzat amb Centre Cívic Fort Pienc. En el marc del Dia Mundial de l’Aigua. 

TALLER

HERBARI FOTOGRÀFIC

Dissabte 26 de març a les 11 h

cianotipia2

La cianotípia és una tècnica fotogràfica en la qual s’aconsegueixen còpies negatives de la imatge original, en color blau Pursia, per l’acció fotoquímica de la llum ultravioleta. En aquest taller elaborarem impressions fotogràfiques amb aquesta tècnica per crear el nostre propi herbari fotogràfic.

Lloc: Fàbrica Lehmann (C/ Consell de Cent, 159). A càrrec de Dinamo Studio. Dins el primer cicle de la XEAB 2022 ‘Cuidem Barcelona’ i ‘Residu 0’. 

VISITA

L'HORT AL TERRAT

Dijous 31 de març a les 10.30 h

IMD

Repetirem la visita que tant va agradar, a un dels 5 horts que formen part del projecte “Hort al Terrat”, guanyador del premi European Public Sector Award. És gestionat per persones amb diversitat funcional de diverses entitats, regat amb sistema hidropònic i els excedents es destinen a menjadors socials i bancs d’aliments. No et perdis l’oportunitat de conèixer el projecte de primera mà.

Lloc: Terrat de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (C/ València, 344). A càrrec de l’IMD i les entitats usuàries de l’hort.