Programa d’activitats Hivern 2024

Programa d'activitats Hivern 2024

El 2024 l’aula celebra 20 anys! És per això que durant tot l’any anirem repetint activitats d’èxit que repassen la trajectòria de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona en tot aquest temps. Aquest hivern, a més, explorarem el medi ambient a través de l’art i participarem en la Festa Major de Sant Antoni.

El programa pot anar patint variacions. Totes les novetats les publicarem al web i xarxes socials, on el podrem tenir actualitzat en tot moment. Si voleu estar al dia no dubteu en inscriure-us al butlletí electrònic.

No us perdeu cap actualització a través del nostre Instagram, Twitter i Facebook.

Podeu seguir contactant amb nosaltres a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé a través del formulari de consultes del web.

#ActivitatsAula 

INSCRIPCIONS

A no ser que s’indiqui el contrari, totes les activitats requereixen inscripció prèvia. Totes les activitats són gratuïtes i enguany les incripcions s’obriran a les 10h del dimecres 17 de gener. Les inscripcions rebudes amb anterioritat no seran vàlides. 

Pots realitzar la inscripció de les següents maneres: 

ACTIVITATS

GENER

FESTA MAJOR DE SANT ANTONI

BICICLETADA I TALLERS

Diumenge 14 de gener de 10 a 12 h.

bicicletada

Comencem l’any escalfant el cos participant de la bicicletada de Festa Major de Sant Antoni. El punt de trobada s’omplirà de tallers i sorpreses, passeu a veure què us tenim preparat! Un matí de diumenge en família per aprendre una mica més sobre mobilitat sostenible a la ciutat.

Coorgantizat amb BACC. Lloc: c/Viladomat (escola Ferran Sunyer). Activitat oberta.

FESTA MAJOR DE SANT ANTONI

TERRITORI MENUT: ESPAI DE JOC LLIURE I TALLERS

Dissabte 20 de gener d'11 a 13 h.

territori menut

Espai de joc lliure, responsable amb el medi,  inclusiu i creatiu per als més menuts que s’acompanyarà d’un taller manual per reutilitzar els residus que generem a casa, que consistirà a usar els tubs del paper de vàter, per convertir-los en flors decoratives. L’espai infantil estarà acompanyat d’un Punt Informatiu Mòbil que difondrà els principis del consum responsable a la ciutat i en la compra de jocs i joguines.

Coorgantizat amb Espai Consum Responsable. A càrrec d’Associació Arcàdia. Lloc: Mercat de Sant Antoni (c/Manso). Activitat oberta.

TALLER

HERBARI FOTOGRÀFIC

Dimarts 30 de gener a les 17 h.

herbari

La cianotípia és una tècnica fotogràfica en la qual s’aconsegueixen còpies negatives de la imatge original, en color blau prússia, per l’acció fotoquímica de la llum ultraviolada. En aquest taller elaborarem impressions fotogràfiques amb aquesta tècnica per crear el nostre propi herbari fotogràfic.

A càrrec de: Dinamo Studio. Lloc: Fàbrica Lehmann (c/Consell de Cent, 159).

FEBRER

SHOWCOOKING

PROTEÏNA VEGETAL

Dijous 1 de febrer a les 17 h.

ACTIVITAT ANUL·LADA

zyro-image

Les proteïnes vegetals van guanyant espai als mercats, al ser una alternativa que ens permet reduir el consum de carn i el seu impacte mediambiental. En aquest showcooking, el xef ens compartirà receptes i trucs per poder-la gaudir molt més!

A càrrec d’Heura. Lloc: Mercat de la Sagrada Família (c/Padilla, 225).

SORTIDA

UN DELTA AL COSTAT DE CASA

Divendres 2 de febrer de 9.15 a 12.30 h.

delta

Per commemorar el Dia Mundial de les Zones Humides anirem a conèixer el 3r aiguamoll més important de Catalunya, a tan sols 30 minuts de Barcelona. Visitarem una zona de maresma farcida d’ocells, que sobreviuen com poden al greu impacte de les grans infraestructures del voltant.

Coorganitzat amb el Castell de Torre Baró. El punt de trobada s’informarà en el moment de la inscripció.

TALLER FAMILIAR

PINTANT AMB TISORES

Diumenge 11 de febrer a les 11.30 h.

carnestoltes

Fem la nostra màscara de carnestoltes pintant amb tisores! Vols fer-te un antifaç únic pintant només amb paper i tisores? Vine a experimentar amb materials reutilitzats mentre que aprenem sobre diferents tipus de màscares que existeixen al món!

Lloc: Casal de Barri Espai 210 (c/Padilla, 210). A càrrec de Tinta Seca. Col·labora Xarxa Dos Deu.

TALLER FAMILIAR

DIBUIXANT AMB TISORES

Dijous 22 de febrer a les 17 h.

IMG_20201216_200519

De la mà de la tècnica del collage de Henri Matisse, ens acostarem a la natura per a captar la biodiversitat de forma creativa, i crear nous animals i plantes. Imitarem la seva manera expressiva de captar l’entorn, passejant primer per la Plaça de Gaudí i tornant a l’Aula Ambiental per a fer els nostres propis collages, en paper i en un test que ens podrem emportar a casa!

A càrrec d’Animal Latitude. Col·labora Xarxa Dos Deu.

SORTIDA

RESSEGUINT EL MIL·LENARI REC COMTAL

Dissabte 6 d'abril a les 10 h.

ACTIVITAT REPROGRAMADA (data antiga: 24 de febrer)

zyro-image (1)

Aquest itinerari és una descoberta del llegat arquitectònic vinculat amb l’aigua i la seva importància al llarg del temps per al desenvolupament de la ciutat de Barcelona. Tot resseguint el Rec Comtal, visitarem diferents espais patrimonials i naturals, com la Casa de la Mina, el complex de la Casa de les Aigües i els horts de La Ponderosa, acabant a les portes de la Casa de les Aigües de la Trinitat.

Coorganitzat amb la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova i el Casal de barri de Vallbona. El punt de trobada s’informarà en el moment de la inscripció.

CICLE COMPOSTATGE COMUNITARI

TALLER

BUIDATGE I PRIMER CRIBATGE DE COMPOST

Dimecres 28 de febrer a les 16.30 h.

GCR00151

Sabies que a l’aula tenim un compostador comunitari? Hi ha més de 100 famílies que porten la seva matèria orgànica aquí, i després d’uns mesos es converteix en compost de molt alta qualitat! Entre totes buidarem el compostador i en farem el primer garbellat, veient en primera persona el resultat d’aquest procés de reciclatge de residus.

MARÇ

EXPOSICIÓ

LA FORÇA DE L'ECOFEMINISME

De l’1 al 31 de març.

ecofeminisme

Una exposició amb la qual podràs familiaritzar-te amb l’ecofeminisme i algunes de les principals referents i inspiradores del moviment. 

Lloc: L’Espai Jove Palau Alòs (c/de Sant Pere Més Baix, 55, activitat oberta visitable en horari d’obertura). En el marc del cicle cicle aDONA’t 8M.

TAST

CERVESES ARTESANES AMB PERSPECTIVA FEMINISTA

Dimarts 12 de març a les 17.30 h.

tast cervesa

En aquesta activitat parlarem de [DONA & CERVESA] en passat, present i futur. Com a fil conductor d’aquesta estona que passarem plegades, us proposem una conversa i un tast guiat de diverses cerveses d’estils diferents per plantar les llavors que faran créixer la paritat cervesera. L’objectiu? Fer visible el fort vincle del talent femení amb el món cerveser. En el marc del 8M.

A càrrec de FdL Beer Project. Lloc: Aula Ambiental Sagrada Família (c/Lepant, 281, cantonada Provença).

CICLE COMPOSTATGE COMUNITARI

TALLER

SEGON CRIBATGE I BOSSETES DE COMPOST

Dimarts 19 de març a les 16.30 h.

WhatsApp Image 2020-01-14 at 17.23.29

Després del buidatge del compostador comunitari el dia 28 de febrer, el compost reposarà unes setmanes i el 19 de març ja el tindrem a punt per fer el segon garbellat i preparar les bossetes perquè les veïnes se n’emportin el resultat d’haver reciclat les seves restes orgàniques a km0! T’apuntes?  

VISITA GUIADA

EXPOSICIÓ AIGUA KM 0

Dijous 21 de març a les 17 h.

aiguakm0

Amb aquesta exposició es vol fer aflorar els lligams essencials de l’aigua amb el territori, com un pas en la recuperació de la memòria d’una llarga tradició de gestió dels recursos hídrics locals com a aliment, fertilitzant agrícola, energia i diluent per a activitats domèstiques i industrials. Podrem gaudir també de la visita guiada per tot l’equipament de la Casa de l’Aigua.

Lloc: La Casa de l’Aigua (c/Garbí, 2). Coorganitzat amb la Xarxa d’Equipaments d’educació Ambiental de Barcelona (XEAB). En el marc del cicle El Valor de l’Aigua.

ALTRES ACTIVITATS DESTACADES

PROJECTE RECETAS

BARRI DE SAGRADA FAMÍLIA

Durant tot el trimestre

Aquest projecte pilot a diferents ciutats d’Europa investiga l’impacte de la prescripció social en els espais naturals per a adolescents i adults en la disminució del seu sentiment de solitud. Més endavant publicarem les activitats relacionades amb el projecte.