Programa d’activitats Primavera 2023

Programa d'activitats Primavera 2023

Aquesta primavera centrem les activitats en dos eixos. D’una banda, en parlar de la història i diversitat del consum actual, tant d’aliments com d’aigua i de roba. D’altra banda, ressaltem la importància de l’acció cultural ciutadana pel medi ambient i oferim diversos espais per fer-la possible, en diferents formats. 

Et pots descarregar el programa aquí. Us convidem a estar atents i atentes a les nostres xarxes socials i pàgina web, des d’on es publicaran possibles modificacions. Segueix-nos a través del nostre Instagram, Twitter i Facebook.

Algunes de les activitats es faran en format online i totes seran sempre amb inscripció prèvia (a no ser que s’indiqui com a activitat oberta).

Si voleu estar al dia de totes les notícies i activitats de l’Aula us podeu donar d’alta del butlletí electrònic per rebre la informació actualitzada.

Podeu seguir contactant amb nosaltres a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé a través del formulari de consultes de la web.

Inscripcions

A no ser que s’indiqui el contrari, totes les activitats requereixen inscripció prèvia. Totes les activitats són gratuïtes i enguany les incripcions s’obriran a les 10 h del dimecres 19 d’abril. Les inscripcions rebudes amb anterioritat no seran vàlides. 

Pots realitzar la inscripció de les següents maneres:  

ABRIL

LA PLAÇA INTERCULTURAL

FESTA MAJOR DE SAGRADA FAMÍLIA

Diumenge 16 d’abril, tot el dia

Durant les Festes Majors de Sagrada Família, i en el marc del Mercat de Pagès del barri, participarem a la Plaça Intercultural amb un taller de cuina de receptes interculturals. A més hi podràs trobar tota mena d’activitats per a públic infantil i adult i la paella habitual amb productes del mercat! Activitat oberta.

Lloc: Activitat oberta. Plaça Sagrada Família. Coorganitzat amb el Pla de Desenvolupament Comunitari. 

PILL AL CARRER

PUNT D’INTERCANVI DE LLIBRES DINAMITZAT: SANTA JORDINA I SANT JORDI

Dilluns 17 d'abril de 10.30 a 13.30 h i de 16.30 a 19 h.

pill al carrer 4

A una setmana del dia del llibre, traiem per primer cop el 2023 el PILL al carrer! Comparteix les teves novel·les preferides i deixa’t recomanar per les voluntàries i usuàries del servei. Aquest any regala llibres de segona mà, regala sostenibilitat!

Activitat oberta. Lloc: Davant de l’Aula Ambiental. En el marc de Santa Jordina i Sant Jordi.

TALLER

TAST DE CUINA AMB PLANTES OBLIDADES

Dimecres 26 d’abril a les 17 h.

activitat eixarcolant

Sovint no parem atenció quan parlem de plantes silvestres, són les grans oblidades de les espècies vegetals, però no per això són prescindibles! Vine a conèixer-les més a fons i gaudeix d’un taller culinari per aprendre a fer un bon ús a la cuina d’aquestes “males herbes”.

Lloc: Cuina comunitària de Sant Antoni (Mercat de Sant Antoni). A càrrec d’Eixarcolant. Coorganitzat amb Espai Consum Responsable. Col·labora Cuina comunitària de Sant Antoni.

MAIG

TALLER

"DEL DESECHO AL HECHO", TALLER COMUNITARI DE COMPOSTATGE

Dimarts 2 de maig a les 16.30 h.

TalLer de compostaje-Sagrada Familia_page-0001

On tires les restes de cafè? Què fas amb el menjar en mal estat? La brossa orgànica es tira dins d’una bossa? A quin contenidor va el paper de cuina? Resol tots aquests dubtes i més en aquest taller als compostadors comunitari de Sagrada Família, importa’t un kit de regal.

Lloc: Davant de l’Aula Ambiental. A càrrec d’estudiants del Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la UPF-B School of Management. En el marc de la Setmana Internacional del Compostatge. Inscripcions a https://ja.cat/H0kmi.

XERRADA

FAST FASHION: ÉS SOSTENIBLE?

Dimecres 11 de maig a les 18.30 h.

Atenció: data modificada respecte el programa en paper

priscilla-du-preez-DqJMxq5ZDqA-unsplash

Què hi ha darrere les peces de roba que ens costen menys que un cafè? Analitzarem com ha evolucionat aquesta indústria fins a arribar a ser “ultraràpida”, i els seus impactes. Coneixerem el valor real de les peces de roba, el poder de la compra i quines alternatives tenim.

Lloc: Casal de Barri Espai 210 (c/Padilla, 210). A càrrec de El Club de la Moda Positiva. Coorganitzat amb Xarxa Dos Deu. Col·labora Casal de Barri Espai 210. En el marc del Renova la Roba. Inscripcions a informacio@espai210.org.

TALLER FAMILIAR

LLAMINADURES VEGANES DE TEMPORADA

Dilluns 15 de maig a les 17.30 h.

zaraida

En aquest taller aprendrem com fer delicioses llaminadures amb fruites de temporada. Aprofitem aquelles fruites que ja no són atractives per al consum directe tot transmetent als més petits de la casa els valors de l’aprofitament alimentari i del residu 0. Edat mínima recomanda 6 anys.

Lloc: Biblioteca Fort Pienc (Plaça Fort Pienc, 4). A càrrec de Zaraida Fernández. Coorganitzat amb Biblioteca Fort Pienc i Centre Cívic Fort Pienc. En el marc del Cicle Fort Pienc SOStenible.

RUTA: L'AIGUA ÉS VIDA

FESTA MAJOR DE LA DRETA DE L'EIXAMPLE

Divendres 19 de maig a les 10 h.

font caputxeta

Tots hem sentit algun cop la dita “l’aigua és vida”, però en aquesta activitat al voltant de les fonts de l’Eixample veurem que no només es refereix a la vida biològica. Els espais on brolla o circula l’aigua han estat des de sempre espais de socialització, de trobada, de festa… Són espais que ens expliquen la història de la ciutat des de molt antic, des del Rec Comtal fins les fonts de Montjuïc, i que ens expliquen com d’important és aquest bé tan preuat, especialment en aquests moments quan és cada cop més escàs.

Lloc: El punt de trobada s’indicarà en el moment de la inscripció. A càrrec de Naturalwalks. 

BICICLETADA POPULAR I TALLER D'ESTAMPACIÓ

FESTA MAJOR DE LA DRETA DE L'EIXAMPLE

Dissabte 20 de maig a partir de les 9.45 h

WhatsApp Image 2021-10-05 at 10.59.23

Participa en la primera bicicletada popular de les festes majors de la Dreta de l’Eixample, organitzada per les famílies de l’AFA de l’escola 9 Graons. Informa’t del Bicibús escolar del teu barri! I just abans, guarneix la teva samarreta de cotó amb el nostre taller d’estampació. Recorda portar de casa una samarreta, un mocador, una totebag… nosaltres fiquem la tinta i els segells!

Activitat oberta. Lloc: Fira d’entitats de la Festa Major (lloc a concretar). Coorganitzat amb AFA 9 Graons. 

XERRADA: AL BARRI DE LA SAGRADA FAMÍLIA COMBATEM LA CALOR A LA LLAR

Dimarts 30 de maig a les 18.30 h.

Atenció: activitat nova respecte el programa en paper

A selective focus shot of a thermometer in the beach sand with a blurred background

Aquest estiu no passis calor a casa! Vine i et donarem consells per passar un estiu amb una temperatura més comfortable a casa teva, i per retallar despeses.

Lloc: Casal de Barri Espai 210 (C/Padilla, 210). A càrrec de Cooltorise. Coorganitzat amb Xarxa Dos Deu i Pla Comunitari de la Sagrada Família. Col·labora Ecoserveis, Grup ADB i Casal de Barri Espai 210. Inscripcions a informacio@espai210.org.

JUNY

TALLER: BUIDATGE COMPOSTADORS DE SAGRADA FAMÍLIA

Divendres 2 de juny a les 10 h.

compost

Dins del marc de les 48 h d’ecologia i verd urbà buidarem les unitats de compostatge comunitari de Sagrada Família. Si vols saber-ne més sobre compost i com participar de la comunitat, estigues atent/a a la difusió concreta que se’n farà més endavant!

Lloc: Davant de l’Aula Ambiental. 

ESCAPE ROOM FAMILIAR

ESCAPA’T DEL CANVI CLIMÀTIC

Dimarts 6 de juny a les 16 h.

Atenció: ACTIVITAT ANUL·LADA

SCAPE ROOM

Jugarem al primer escape room de temàtica ambiental de la ciutat. L’astúcia, el coneixement i el treball en equip seran clau per acomplir la missió: evitar una catàstrofe i escapar-se del canvi climàtic.

Lloc: La Fàbrica del Sol (Passeig de Salvat Papasseit, 1). Coorganitzat amb XEAB. Activitat per a públic familiar. En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient. Inscripcions a https://ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions/inscripcions-escapat-del-canvi-climatic-06062023

RUTA: HISTÒRIA I AIGUA A FORT PIENC

FESTA MAJOR DE FORT PIENC

Divendres 9 de juny a les 12 h.

ruta modernista

Mentre seguim el recorregut del Rec Comtal pel barri, ens traslladarem al període romà per conèixer els precedents de l’abastament d’aigua, analitzarem el medi natural i geogràfic, que condicionen la construcció del Rec, i parlarem dels elements arqueològics preservats i els avui desapareguts.

Punt de trobada a confirmar en el moment de la inscripció. A càrrec d’Enric March.

MATINAL INFANTIL

FESTA MAJOR DE FORT PIENC

Dissabte 10 de juny de 10 a 13 h.

dav

Veniu a compartir i gaudir d’aquesta matinal plena de jocs i diversió per a tota la família.

Activitat oberta. Lloc: Plaça Fort Pienc. Coorganitzat amb Casal Infantil Fort Pienc i AVV Fort Pienc.

JORNADA OBERTA

JOCS GEGANTS

Dissabte 10 de juny de 12.35 a 13.35 h.

Atenció: horari modificat respecte el programa en paper

DIA DE LA CIENCIA

Vine a conèixer el món dels residus tot jugant. Descobriràs què pots fer per aconseguir produir-ne menys i com gestionar-los quan en generem i qui són els encarregats de convertir la nostra matèria orgànica en terra rica en nutrients per les plantes!

Activitat oberta. Lloc: Rambla Prim. Coorganitzat amb Aula Ambiental Sant Andreu, Espai Consum Responsable i XEAB. En el marc de la Festa de la Ciència.

XERRADA

LA SEQUERA A CATALUNYA I L’ESTAT DELS NOSTRES RIUS

Dijous 22 de juny a les 17.30 h.

SEQUIA

Parlarem de l’estat de la sequera a Catalunya i l’estat de les nostres reserves d’aigua, a més de contestar qualsevol dubte que tingueu sobre l’aigua.

Lloc: Aula Ambiental. A càrrec de Jordi Huguet. Coorganitzat amb l’Aula de l’Aigua.

ALTRES ACTIVITATS

PILL AL CARRER

Dilluns 22 de maig i 19 de juny.

pill al carrer 1

Durant els mesos de primavera, un dilluns al mes podràs gaudir del bon temps i la lectura a peu de carrer.

Lloc: Davant de l’Aula Ambiental.

EXPOSICIÓ

BENVINGUDES A LA FI DEL MÓN, I AL NAIXEMENT D'UN ALTRE

Del 27 de juny al 20 de juliol.

OPCIONS

Al llarg dels 12 plafons dels quals consta l’exposició, s’apunten les causes del que anomenem col·lapse o crisi ecosocial. Partint del realisme ecològic, de l’evidència de l’augment de la temperatura, del declivi de la biodiversitat i de l’escassetat i exhauriment de matèries primeres, se’ns convida a pensar el futur, que ja és present, i a buscar els camins per viure bé dins dels límits del planeta.

Horari de visita:

  • De dilluns a divendres de 9 a 21 h.
  • Dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.
  • Diumenges de 10 a 14 h.

Activitat oberta en horari de visita. Lloc: Centre Cívic Sagrada Família (C/ de Provença, 480). A càrrec d’Opcions.coop. Coorganitzat amb Centre Cívic Sagrada Família.

CICLE DE DIÀLEGS

L'ERA DE CAN CALOPA

29 de juny i 13 de juliol

can calopa
Enguany es celebra la tercera edició dels Diàlegs a l’Era de Can Calopa, l’espai de debat i discussió que reivindica la tasca de la pagesia, preserva el seu llegat i avança cap a la sobirania alimentària. Gaudeix del diàleg i assaboreix un sopar de gastronomia local, justa i sostenible.
29/06/2023 – Artesania alimentària i inclusió social. Productes de qualitat, comunitat i oportunitats de vida
 
Són molts els projectes agroalimentaris que a casa nostra impulsen la promoció personal, l’autonomia i la integració sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat mentre elaboren productes d’origen i qualitat. Amb la participació d’Ampans, Espigoladors i Cassià Just.
13/07/2023 – Activisme, pagesia i comunitat.
Consum responsable, cooperativisme i compromís social
 
Entendre el rerefons de la producció agroalimentària, consumir productes locals, aprendre a cultivar-los, relacionar la pagesia amb la gestió forestal o valorar i defensar la biodiversitat són només algunes de les arestes del sistema alimentari que predomina avui en dia. Amb la participació de Ruralitzem, Can Pujades i Keras Buti (pendent de confirmació). 
 
Més informació a olivera.org/dialegs. Inscripcions aquí.
 
Transport: autobús gratuït per a les persones inscrites anada i tornada des de plaça de Sarrià.
 
Sopar: serà optatiu i a càrrec de cada participant (dos plats + copa de vi 15€/persona).
 
Coorganitzat amb Espai Consum Responsable. En col·laboració amb Alimentem Collserola, l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

EXPOSICIÓ

#CONSELLSAULA

Recull gràfic de petits consells per acostar la sostenibilitat a les nostres pràctiques diàries.

Activitat oberta en horari d’atenció al públic.

La Sedeta

Del 8 al 30 de juny.

#consellsaula_menjadores

El Centre Cívic La Sedeta (C/ Sicília, 321 ) és un equipament sociocultural del barri del Camp d’en Grassot. Del 8 al 30 de juny podreu visitar de forma gratuïta l’exposició de Consells Aula en el seu horari d’atenció al públic:

  • Dilluns a divendres de 8.30 a 22.00 h
  • Dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 21 h

Aula Ambiental Sagrada Família

Del 3 al 28 de juliol.

#consellsaula_adob_cafe

Durant el mes de juliol apropa’t a l‘Aula Ambiental Sagrada Família (C/Lepant 281) i visita l’exposició. Horari d’atenció al públic:

  • Dilluns i dimecres de 9.30 a 14 h
  • Dilluns i dijous de 16.30 a 19 h