La força de l’Ecofeminisme

Durant el mes de març l’Aula Ambiental Sagrada Família organitza una exposició sobre destacades activistes Ecofeministes. No te la perdis!

La història de la humanitat està marcada per les conquestes, i sobretot, la història del Nord Global. Conquestes tan del territori com de les persones que els habitaven. L’expropiació, la degradació i l’explotació dels recursos naturals apareixen en totes les fites importants de la nostra memòria col·lectiva.

La riquesa de la nostra societat troba la seva arrel en la submissió de la natura i de les persones. Sobretot de les dones. La dominació dels cossos i les desigualtats de gènere, troba molts paral·lelismes amb la sobreexplotació dels recursos i de la natura.

Durant els últims segles, la humanitat ha viscut en la falsa idea que som independents de la natura i que podem dominar-la, explotar-la i superar els seus límits sense conseqüències. Però un món regit pel patriarcat mai podrà ser sostenible. Perquè una cultura que sotmet de forma sistemàtica a la meitat de la seva pròpia espècie, no podrà mai conviure en harmonia  ni respecte amb la resta de éssers vius.

De la trobada entre l’economia feminista i l’economia ecologista, sorgeixen les primeres veus del ecofeminisme, corrent de pensament que aborda les complexitats i els conflictes de la societat humana des d’una perspectiva feminista i ecològica. Defensa que el model econòmic hegemònic s’ha desenvolupat donant l’esquena a les bases materials i relacionals que sustenten la vida i a través de la colonització de les dones, els pobles, els territoris i la natura. Les propostes que fa l’ecofeminisme parteixen d’una premissa clara: la societat actual es basa en la dominació i el sotmetiment de la vida a la lògica de l’acumulació promogudes pel capitalisme patriarcal.

Amb aquesta exposició hem volgut fer un homenatge i difondre la tasca d’una petita part d’aquestes dones que han visibilitzat la relació entre la dominació, la desigualtat de gènere, les injustícies globals, l’explotació de la natura i dels altres habitants del planeta; i que han treballat i lluitat per una transformació social que permeti renaturalitzar la humanitat, adaptant-la a les possibilitats de vida que ens ofereixen els ecosistemes dels quals formem part.

Informació tècnica

A càrrec de l’Aula Ambiental Sagrada Família. Amb col·laboració de Xarxa 210 i Casal de Barri Espai 210. En el marc del 8M; dia de la dona treballadora.

#ECOFEMINISMES