Per Sant Jordi… roses sense espines

Cada 23 d’abril la rosa de Sant Jordi, juntament amb el llibre, és la protagonista. Però t’has preguntat mai d’on venen tantes roses?

Alguns fets:

  • El 2013 el 95% de les roses venudes per Sant Jordi van ser importació.
  • Els països d’on provenen habitualment són Colòmbia, Equador i Holanda. També Kènia i Zimbawe.
  • El consum de roses de Sant Jordi comporta impactes ambientals i socials que sovint desconeixem.
  • A Colòmbia per exemple el 80% de les treballadores de la floricultura són dones amb unes condicions laborals precàries: jornades de 12 hores, sous de 4€ al dia…
  • El cultiu de flors és un dels cultius que més productes plaguicides i fertilitzants del món. En aquests països molt sovint es fan servir productes  prohibits a la UE.
  • A més, el cultiu de flors consumeix molta aigua i esgota els sòls en pocs anys.

Existeixen alternatives?

Existeix una certa oferta de roses de comerç just i ecològic. També podem optar per
flors de producció local. Demana informació al teu florista abans d’adquirir les roses i si no et convenç, busca una alternativa.

Iniciatives comercials i segells de qualitat:

Roses pintades, reciclades o fetes amb materials naturals:

Hem recopilat algunes idees al Pinterest, però podeu trobar molta inspiració a moltes pàgines d’internet per fer-vos la pròpia rosa. També podeu optar per comprar aquelles que us ofereixin entitats socials o solidàries com per exemple les Roses contra l’oblit dels Amics de la Gent Gran.

P10305842 rosa_sant_jordi_capsulas_nespresso

 

 

 

 

 

 

 

Per saber-ne més:

Al blog Roses sense espines de l’Scea podeu trobar informació, articles i documents sobre iniciatives per un Sant Jordi Sostenible. Us animem a compartir les vostres idees a internet amb l’etiqueta #RosesSenseEspines.