El dia 15 de desembre l’Emma i en Sergi de l’Associació Naturalistes de Girona van realitzar un taller a l’Aula Ambiental tot presentant el seu projecte, “SOSpeix: consum conscient de peix i marisc”.
La xerrada de context inicial va sorprendre als assistents amb dades tan impactants com que el 96% de les poblacions de peixos de la Mediterrània estan sobreexplotades (segons la Comissió Europea). Es va fer un repàs de l’estat de la pesca i l’aqüicultura, ressaltant que la majoria de tècniques utilitzades són poc selectives i tenen un alt impacte en el fons marí, i que a Europa hi ha fins a 1,7 tones/any de peix descartat.
I aleshores, nosaltres què fem? Doncs l’Emma i en Sergi van donar diverses recomanacions que podem tenir en compte si volen consumir responsablement i de manera sostenible el peix i el marisc. Per exemple: consumir més diversitat d’espècies (la majoria de consumidors es centren en unes 8 o 10 espècies com a màxim, i en el mar Mediterrani hi ha 150 espècies de peixos comestibles!), tenir en compte els tipus de peixos més abundants, comprar producte de proximitat i escollir espècies que hagin estat capturades amb sistemes de pesca respectuosos amb el medi ambient.
Per a facilitar-nos la feina, els talleristes van mostrar diferents receptes de peixos poc consumits dels que s’ha de fomentar el seu consum (com la castanyola, la serviola, el pagell, el déntol, la llampuga i el corball) en detriment a espècies més consumides però sobreexplotades, com ara el lluç, el llobarro, la tonyina, el mero i l’anguila.
Finalment, amb tota aquesta informació, es va obrir un debat on els assistents van poder compartir opinions i aportar nous suggeriments, mentre feien un tastet de peix blau.
Recordeu que la informació ens dóna capacitat crítica i de decisió, i que els nostres hàbits de consum són claus per a millorar l’estat de l’ecosistema marí.
A sota hi podeu veure algunes imatges del taller.
Per a més informació:
Web Associació de Naturalistes de Girona
Web FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura)
Vídeo “Acabemos con la sobrepesca” de OCEAN2012
Web Salut i Peix (Beneficis i riscos de consumir diferents espècies de peix)
Web El peix al plat (Cistelles de peix fresc del dia, de proximitat i de temporada, de les llotges al consumidor)
Web Submón (Cistelles de peix de custòdia, provinent de pescadors artesanals d’Arenys de Mar)
Web La Platjeta (Venda de peix i marisc del dia acabat de pescar)
Certificació MSC (peix sostenible)