Ratpenats a Sagrada Família

A mitjans d’estiu, l’Aula Ambiental de Sagrada Família va entrar a formar part del programa de seguiment de ratpenats en hàbitats de caça, com a QuiroHabitat.

Aquest programa de seguiment es duu a terme a través d’una plataforma de ciència ciutadana, basada en una gran xarxa de voluntaris/es coordinades des del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El programa de seguiment de ratpenats està dissenyat per obtenir informació de les poblacions de la gran majoria d’espècies d’aquests petits mamífers, a través de mostreigs acústics.

El mostreig a la Plaça Gaudí

És molt interessant poder conèixer la biodiversitat que ens envolta, i veure que a l’Eixample hi ha més vida del que ens pensem!

Consulta el mapa interactiu de la web del projecte per a veure els mostrejos que s’estan duent a terme arreu del territori català.

Localització del detector durant el mostreig
Detector automàtic passiu utilitzat durant el mostreig

Durant el mostreig, que es va realitzar durant una nit de juliol a la plaça Gaudí, es van enregistrar fins a 535 sons de ratpenats. D’aquests, es van poder distingir fins a 3 grups fònics que corresponen a tres espècies diferents de ratpenats: Pipistrellus pygmaeus , Pipistrellus pipistrellus i Pipistrellus kuhlii. El punt de mostreig a Sagrada Família, esdevé així, el tercer punt de mostreig amb més activitat registrada dins de l’àmbit urbà de Barcelona.

Altres llocs amb alta activitat nocturna de ratpenats a Barcelona són la zona del Zoo/Parc de la Ciutadella i el Parc Güell.

Pipistrellus pygmaeus
Pipistrel·la comuna
Pipistrellus kuhlii

Els ratpenats a Barcelona

Els ratpenats són éssers vius molt beneficiosos per als ecosistemes en que habiten. Són insectívors i poden ingerir fins a 1/3 del seu pes en insectes. Per tant, tenen una funció de regulació de les poblacions d’insectes molt important.

Són totalment inofensius per als humans. Existeixen molts mites al voltant dels ratpenats però només ens aporten coses bones! Els ratpenats mantenen a ralla els mosquits i de les malalties que poden transmetre. Inclús els seus excrements es desfan en una espècie de pols que és genial com a adob natural per a les plantes.

A Catalunya s’han registrat fins a 30 espècies diferents de ratpenats, totes elles insectívores. Concretament a Barcelona hi viuen 10 espècies diferents, segons el departament d’Ecologia urbana de l’Ajuntament. Des de fa anys a Barcelona s’ha procurat pel benestar d’aquests mamífers, tot instal·lant caixes niu als horts urbans municipals i duent a terme tasques de conscienciació ciutadana. La presència d’aquest mamífer, que ha conquerit el medi aeri, és un molt bon indicador de la qualitat ambiental dels espais que habita, ajuda’ns a fer del barri de Sagrada Família un espai nét i habitable per a les persones i els animals. 

I tu? Vols ajudar en el control i seguiment dels ratpenats a Barcelona (o Catalunya). Participar del projecte com a voluntari és molt fàcil i no requereix de coneixements previs. Dóna’t d’alta com a voluntària!

 

T’ho perdràs?

#ActivitatsAula